Annons
Nyheter

Expert: Problematiskt att fördöma Erdogandockan

Statsministerns och utrikesministerns fördömanden av Erdogandockan är problematiska – och kan göra personer rädda för att kritisera Turkiet.
Det skriver yttrande- och tryckfrihetsexperten Nils Funcke på
Politik • Publicerad 16 januari 2023
Nils Funcke är kritisk till regeringens uttalanden om Erdogan-dockan. Arkivbild.
Nils Funcke är kritisk till regeringens uttalanden om Erdogan-dockan. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I förra veckans protestaktion hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp och ned vid Stockholms stadshus.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har kallat aktionen för ”ett sabotage mot den svenska Natoansökan".

Annons

Även utrikesminister Tobias Billström (M) har skarpt fördömt aktionen.

Funcke är kritisk till regeringens skarpa avståndstagande.

"Dockan i lyktstolpen är en brutal och rå opinions­yttring men torde inte utgöra vare sig förtal av statsöverhuvud, uppvigling eller olaga hot", skriver Nils Funcke i SvD.

Han kallar ministrarnas uttalanden för "extremt olämpliga" och ser risk för självcensur.

"Det krävs kurage att framföra även artikulerad kritik med tanke på risken att drabbas av statsministerns bannbulla och att anklagas för att riskera rikets säkerhet."

Funcke fortsätter:

"Det andra problemet drabbar främst regeringen själv. Har man börjat kommentera och fördöma yttranden finns ingen återvändo. Anta att Svenska Nyheter i SVT följer upp sitt satiriska inslag om Erdogans bubbelbad i Östersjön. Om regeringen då inte uttrycker kritik när den lättkränkte Erdogan går i taket är Turkiets enda rimliga slutsats att regeringen accepterar yttrandet."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons