Annons
Nyheter

Expert: Tingsrättens frikännande lär stå sig

Tingsrättens frikännande dom om den tidigare ambassadören Anna Lindstedt är välskriven och kommer sannolikt inte att ändras i hovrätten om den överklagas, anser Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet.
Brott • Publicerad 10 juli 2020
Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt tillsammans med sin försvarare Conny Cedermark (till vänster).
Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt tillsammans med sin försvarare Conny Cedermark (till vänster).Foto: Janerik Henriksson/TT

– Tingsrättens dom är så pass välskriven att det nog är svårt att angripa det från åklagarhåll för ett allvarligt menat överklagande, säger Dennis Martinsson.

Sveriges före detta ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, var åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter att ha arrangerat ett möte med dottern till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai, Angela Gui, och två företagare verksamma i Kina.

Annons

Syftet ska bland annat ha varit att arbeta för Gui Minhais frikännande, men i stället har Angela Gui uppgett att hon pressades att sluta kritisera Kina offentligt.

Enligt åklagaren ska Lindstedt ha överträtt sin befogenhet som ambassadör då hon ordnade mötet utan UD:s kunskap och förhandlade med personer som företrädde Kina.

Aldrig tillämpats förr

Men Stockholms tingsrätt frikänner Lindstedt, då man inte anser att något av de tre kraven för att dömas för brottet är uppfyllda. Enligt rätten har Lindstedt inte överträtt sina befogenheter. Det är inte heller bevisat att hon förhandlade eller att motparten företrädde främmande makt.

Brottet regleras i 19 kapitlet i fjärde paragrafen i brottsbalken, och lagrummet har så vitt tingsrätten vet aldrig tillämpats tidigare.

– Det finns inte så mycket vägledning i förarbetena, och inte heller i de dokument som ligger till grund för bestämmelsen. Men jag tycker ändå att tingsrätten resonerar på ett sådant sätt som man kan förvänta sig, säger Dennis Martinsson.

Förutom att underkänna hela grundpremissen för åtalet, att Anna Lindstedt överträdde sina befogenheter som svensk ambassadör i Kina, lyfter tingsrätten även brister i utredningen, framhåller Martinsson.

Förhörde inte huvudman

Bland annat har man inte förhört den man som pekas ut som huvudman av de kinesiska företagarna. Det pekas av rätten ut som en av förklaringarna till varför åklagaren inte kan bevisa att männen företrädde Kina.

– Jag är inte förvånad att det blev en friande dom. För ett fällande krävs att man i princip ska ha förhandlat med främmande makt utan godkännande från regering eller UD, och att det dessutom ska gå att bevisa. Det är ganska höga trösklar, säger Dennis Martinsson.

Åklagarna ska analysera domen innan de fattar beslut om en eventuell överklagan.

– Men jag tror det är svårt för hovrätten att komma till en annan slutsats. Då skulle vissa utredningsbrister behöva läkas, exempelvis så att man kan bevisa att affärsmännen handlade på uppdrag av främmande makt, och att det verkligen rörde sig om en förhandling, säger Martinsson.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons