Annons
Nyheter

Expert: Allvarligaste på 150 år

Hundratals demonstranter stormade Kapitolium i Washington DC på onsdagen. Kongressledamöter evakuerades och flera personer rapporteras ha mist livet.
USA • Publicerad 7 januari 2021
Polisen drog vapen mot de demonstranter som tog sig in i Kapitolium.
Polisen drog vapen mot de demonstranter som tog sig in i Kapitolium.Foto: J. Scott Applewhite/AP

Även Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace och bosatt i Washington DC, konstaterar att det var en mörk dag för USA.

– Jag tror att det här var väldigt väntat och tyvärr en svart dag för den amerikanska demokratin, säger Brattberg.

Annons

Under natten lade sig åter lugnet i USA:s huvudstad och kongressen har nu återgått till arbetet – att formellt godkänna resultatet i presidentvalet i november.

Erik Brattberg berättar att Washingtonborna hade varnats inför onsdagens demonstrationer och redan innan det bestämdes om utegångsförbud mellan klockan 18 och 06 hade invånarna uppmanats att hålla sig hemma och undvika kontakt med president Donald Trumps anhängare.

– För Washingtonbor är det olyckligt att se sin stad som skådeplats för våld och allmänt upplopp, även om man är van vid protester här, säger han

Inte oväntat

Enligt Jan Hallenberg är händelserna historiska och skadar USA:s anseende kraftigt.

– Det är värre än Nixon-skandalerna, eftersom Trump har haft så många medlöpare.

Både Hallenberg och Brattberg tror att stormningen kan leda till omedelbar splittring inom det republikanska partiet.

– Många republikaner som har varit trogna presidenten under de här fyra åren börjar nu att distansera sig från honom allt mer, säger Brattberg.

– President Trump känner inga gränser. Frågan är vilka gränser de övriga republikanerna känner. Ställer inte 80–90 procent upp för demokratin i stället för Trump är skadan på det demokratiska systemet synnerligen allvarliga, säger Hallenberg.

Brattberg tror även att Republikanernas förlust av de två senatsplatserna i Georgia, vilket stod klart under onsdagen, underminerar Trumps ställning i partiet och gör det säkrare för republikaner att nu motsätta sig Trump.

Kommer att prägla Biden

Brattberg tror inte att det är någon risk att demokraten Joe Biden inte kommer att sväras in som USA:s 46:e president den 20 januari, men däremot kan ytterligare oroligheter uppstå fram tills dess.

Annons

– Det är en väldigt exceptionell tid i det här landet och konspirationsteorier och desinformation frodas. Inte minst från presidenten själv och han kommer fortsatt att ha miljoner anhängare över landet.

– Det är enorma inrikespolitiska utmaningar som Biden står inför, och det kommer nog att prägla hans tal vid installationen. Men förhoppningsvis kommer den politiska ledningen från Republikanerna då att stå bakom honom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons