Annons

Kina lättar på restriktioner i isolerade Hubei

Vissa invånare i kinesiska Hubei kommer att få börja resa igen när virusutbrottet nu sakta tappar greppet om provinsen. Samtidigt gör president Xi Jinping sitt första besök i den värst drabbade staden Wuhan.
Coronavirus • Publicerad 10 mars 2020
Bara städning kvar på ett av de nu stängda tillfälliga sjukhusen i Wuhan. Bilden är från i söndags.
Bara städning kvar på ett av de nu stängda tillfälliga sjukhusen i Wuhan. Bilden är från i söndags.Foto: Xiao Yijiu/Nya Kina/AP/TT
President Xi Jinping besöker Wuhan för första gången sedan coronaviruset började spridas. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, i Peking i februari.
President Xi Jinping besöker Wuhan för första gången sedan coronaviruset började spridas. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle, i Peking i februari.Foto: Liu Bin/AP/TT

Provinsen Hubei har sedan i januari hållits i en sorts gigantisk karantän genom omfattande restriktioner för dess miljontals invånare. Men nu ska vissa friska personer åtminstone få förflytta sig kortare sträckor.

En mobilapp kommer att användas för att ge invånarna olika färgkoder utifrån deras hälsotillstånd, meddelar de lokala myndigheterna. Personer som klassas som gröna och som bor inom områden med medelhög eller låg risk för spridning kommer att få resa inom provinsen.

Träffar läkare

Annons

Ett annat tydligt tecken på det förbättrade läget i provinsen är att president Xi Jinping nu besöker mångmiljonstaden Wuhan för första gången sedan viruset sars-cov-2 började spridas i staden, där det också antas ha sitt ursprung. Det officiella syftet med besöket är att presidenten vill "inspektera" arbetet mot viruset i regionen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Hittills har Kinas president hållit en låg profil angående viruset. Han har i stället överlåtit uppdraget att bevaka epidemins utveckling till premiärminister Li Keqiang, som redan har besökt Wuhan.

Under presidentens besök träffar han bland annat läkare, militär, polis, patienter och boende i staden, enligt de statliga medierna.

Varnar för pandemi

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar att Kina håller på att få epidemin under kontroll. Fler än 70 procent av de över 80 000 som insjuknat där är nu friska och i Wuhan har nu, enligt medier i Shanghai, alla tillfälliga sjukhus kunnat stänga.

WHO-chefen varnar för att utbrottet, i takt med att viruset sprider sig snabbare i andra delar av världen, kan ta formen av en pandemi. Men han är hoppfull om världens förmåga att begränsa en sådan.

– Även om vi kallar den en pandemi så kan vi fortfarande begränsa den och kontrollera den, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Det skulle vara den första pandemin i historien som kan kontrolleras, säger han.

I Sydkorea, ett av de värst drabbade länderna utanför Kina, har färre än 150 nya fall upptäckts för första gången på två veckor. 7 500 fall har registrerats i landet och 54 personer har avlidit.

Huvudstad i karantän

Mongoliet har upptäckt sitt första fall, en fransman som jobbar för ett energiföretag och som flög in från Moskva. Men landet tar det säkra före det osäkra – alla landets större städer spärras av, folk får varken resa till eller från dem.

– Huvudstaden Ulan Bator och alla provinscentra är under karantän till den 16 mars för att tygla utbrottet, säger vice premiärminister Enkhtuvshin Ulziisaikhan.

Inklusive fallen i Kina är antalet bekräftat smittade runtom i världen nu fler än 110 000, och fall rapporteras från över 100 länder, enligt AFP:s sammanställning. Av dem har över 4 000 avlidit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons