Annons
Nyheter

Experter: Utlandsröster kan avgöra Polens val

Polens sittande president Andrzej Duda leder med knapp marginal – 0,8 procentenheter – mot utmanaren Rafal Trzaskowski i presidentvalet, enligt en vallokalsundersökning.
Men det jämna resultatet tyder på att segraren inte kommer att kunna koras förrän de många utlandsrösterna har räknats, säger Polenexperter.
Polen • Publicerad 12 juli 2020
Sittande presidenten Andrzej Duda leder med knapp marginal, enligt en vallokalsundersökning vid 21-tiden.
Sittande presidenten Andrzej Duda leder med knapp marginal, enligt en vallokalsundersökning vid 21-tiden.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Det finns en stor joker i det här valet, och det är utlandsrösterna som kommer att betyda jättemycket, säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Moskva och Polenkännare.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen. Att Duda går ut och talar som om han är valets segrare, är någonting som han kan komma att få äta upp, säger Ingvarsson.

"En riktig rysare"

Annons

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, är inne på samma linje: 500 000 polacker som bor utanför Polen har anmält sig till att rösta, röster som kan vara helt avgörande om den faktiska skillnaden mellan kandidaterna är så pass liten som i vallokalsundersökningen.

– Risken är att vi inte kommer att få veta vem som har vunnit det här presidentvalet förrän kanske på tisdag, eventuellt i morgon, säger Johnsson.

– Det är en riktig rysare. En sak kan man säga, valdeltagandet är bland det högsta någonsin i ett polskt val. Det visar på hur seriöst den polska befolkningen har tagit på det här valet, att man ser hur betydelsefullt det är för Polens framtid.

Visar på splittring

Göran von Sydow, chef för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps), påpekar att resultatet visar på splittringen inom det polska samhället.

– Det är verkligen två kontraster som har stått mot varandra, och det ser ut att bli en väldigt tajt utgång. Det är anmärkningsvärt, och utan att föregripa det slutgiltiga utfallet kommer det att bli en rysare och en ganska svår situation med tanke på att det har varit så skarpa motsättningar, säger von Sydow.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons