Annons
Nyheter

Extra osäkert för studenters bostäder i höst

Var supersnabb. Häng på låset direkt när antagningsbeskedet kommer nästa vecka och ställ dig i studentbostadskö, gärna hos flera hyresvärdar, lyder tipset.
Till hösten är läget extra osäkert på studentbostadsfronten på grund av pandemin.
Studentbostäder • Publicerad 2 juli 2020
Var snabb med att söka bostad då antagningsbeskedet kommer. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Till hösten väntas fler studenter till högskolorna på grund av coronapandemin. Regeringen har utökat antalet studieplatser både på kortare kurser och på längre utbildningar, som kräver att studenter får bostad på studieorten. I veckan presenterades ytterligare 1 300 platser på utbildning till bristyrken som lärar- och sjuksköterskeutbildningar. Tidigare har 1 300 platser tillkommit.

Det gör att massor av studenter kommer att slåss om studentbostäderna i höst.

Annons

Stina Olén, vd på organisationen Studentbostadsföretagen, konstaterar dock att läget är extra osäkert i år. Antalet inhemska studenter kommer att vara större än vanligt, men samtidigt så väntas de utländska studenterna stanna hemma.

Utländska studenter

De cirka 5 000 bostäder som vanligtvis är vikta för utländska studenter kommer nu att få hyras ut till inhemska, enligt nya regler som presenterades av regeringen i veckan.

– Det kommer att vara ett stort tryck från de inhemska studenterna att få bostad. Men utländska studenter och gästforskare kommer att vara färre, fast ingen vet hur stor minskningen blir, säger hon.

Det har talats om mellan 30 och 70 procents minskning, förklarar hon.

– Många har ansökt, men så får vi se om de dyker upp i augusti. Om det kommer att vara distansundervisning i höst så kan det bli svårt med uppehållstillstånd för utländska studenter, och så kan det vara reserestriktioner.

Korta kontrakt

De utländska studenternas frånvaro kan alltså göra läget lite ljusare för inhemska studenter, men då handlar det om korta kontrakt. De bostäderna är också oftast möblerade, och lite dyrare än andra studentbostäder, förklarar hon.

– Ingen vet hur det kommer att se ut i höst. Det är svårt att bedöma hur många utländska studenter som kommer, och det är också rent juridiskt svårt att få till bra kontrakt.

Det är allra svårast att få bostad på de största studieorterna. Därför gäller det att var riktigt snabb på tangenterna och ställa sig i bostadskö direkt då beskeden om antagning kommer den 9 juli, råder hon.

– Det är bra att ställa sig i flera köer, och även att bevaka andrahandsmarknaden. Det är bra att använda de trygga vägarna för andrahandsbostäder, som exempelvis via kåren, säger Stina Olén.

Fakta: Svårt på största orterna

Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala, Umeå, Linköping, Malmö, Skövde och Borås hör till de orter som det är svårast att få bostad på. Vissa, som Trollhättan, har bostadsgaranti. På några ställen, som i Piteå och Karlshamn, är det överskott på studentbostäder.

Studentbostadsföretagen representerar 80 procent av landets ca 90 000 studentbostäder och samtliga stora studieorter. Cirka 5 000 bostäder är avsedda för utländska studenter. Vanligast är dock att de utländska studenterna söker sig till den vanliga studentbostadsmarknaden.

Källa: Studentbostadsföretagen

Fakta: Svårt på största orterna

Under läsåret 2028/2019 kom drygt 38 000 utländska studenter till Sverige. Hur det blir i år vet ingen ännu, pandemin gör att många inte kan resa, och distansstudierna på högskolorna innebär också att de utländska studenterna inte kommer.

Topp tio lärosäten inresande studenter läsåret 2018/2019

Lunds universitet: 5 015

Uppsala universitet: 4 131

Stockholms universitet: 3 739

Kungliga Tekniska Högskolan: 3 490

Göteborgs universitet: 2 929

Linköpings universitet: 2 403

Linneuniversitetet: 2 264

Umeå universitet: 1 882

Högskolan i Jönköping: 1 718

Chalmers tekniska högskola: 1 591

Källa: Universitetskanslersämbetet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons