Annons
Nyheter

Extremvarm februari – redan vår i söder

Årets februari blev varmare än normalt i hela landet. I norra Norrland låg temperaturen upp till sex grader över den normala.
Väder • Publicerad 1 mars 2023
Vintergäck och vårvärme. Arkivbild.
Vintergäck och vårvärme. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att februari inleddes kallt hade hela landet snittemperaturer över de normala, i söder med mellan en och tre grader, i norr med mellan tre och sex grader.

För norra Norrland måste man gå tillbaka till 2015 för att hitta en lika varm februari, enligt SMHI:s månadssammanfattning.

Annons

Månadens preliminärt högsta temperatur på 11,6 grader uppmättes i Karlshamn i Blekinge den 11 februari. Kallast var det i Nikkaluokta och senare i Naimakka, som båda under månaden noterade minus 35 grader.

Den 15 februari kunde vi konstatera att flera delar av landet fått vår. Dagen är det första datum som den meteorologiska våren kan anlända – och det gjorde den till flera platser i Götaland, men även till Oxelösund och Landsort i Svealand.

Tolv av SMHI:s väderstationer gick direkt från höst till vår – utan att passera vinter. Däribland Malmö, Helsingborg och Karlskrona.

Mot slutat av månaden hade våren klättrat något norrut, och nu har Gotland, Öland, Skåne, stora delar av Västsverige och östra Götalandskusten vår.

Under de senaste decennierna har våren tidigarelagts med omkring 2–3 veckor i sydligaste Sverige.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig beskrivning av var den kallaste temperaturen uppmätts.

Fakta: Meteorologisk vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0 grader, men under 10 grader.

Om dygnsmedeltemperaturen är inom detta spann benämns det som ett "dygn med vårtemperatur". Om det inträffar sju dygn i följd, anser SMHI att våren anlände det första av dessa dygn.

Även om det senare blir kallare så räknas det fortfarande som vår.

Våren kan enligt den meteorologiska definitionen anlända tidigast den 15 februari.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons