Annons
Nyheter

Få adoptioner och lång väntan under pandemin

Pandemin ledde till betydligt färre adoptioner från utlandet i fjol. Även om läget nu har börjat ljusna kvarstår många problem.
Samhälle • Publicerad 12 september 2021
Under pandemin har blivande föräldrar inte alltid kunnat resa och hämta sina adoptivbarn som de matchats med. Arkivbild.
Under pandemin har blivande föräldrar inte alltid kunnat resa och hämta sina adoptivbarn som de matchats med. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Anlända barn genom adoptionsorganisationer per år.
Anlända barn genom adoptionsorganisationer per år.Foto: Johan Hallnäs

Inreseförbud och nedstängningar har lett till färre internationella adoptioner under pandemin. I fjol adopterades 92 barn till Sverige via adoptionsorganisationer, jämfört med 2019 då 170 barn adopterades.

I början av coronakrisen stod det mesta helt still, men i takt med att fler länder lärde sig arbeta digitalt samtidigt som reserestriktioner lättades på vissa håll började adoptionerna komma igång igen.

Annons

Enligt Adoptionscentrum syntes en ljusning redan mot slutet av förra året och man väntar sig att fler adoptioner ska kunna genomföras 2021, även om det kommer att blir färre än ett vanligt år.

– Det har varit hyfsat bra i år, men vi har sju barn som ännu inte kunnat förenas med sina adoptivföräldrar sedan pandemin började. Den långa väntan gör att barnen vistas onödigt länge på institution, vilket är jobbigt både för barn och föräldrar, säger Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum.

"Psykiskt påfrestande"

Processerna i de flesta av de tolv länderna som organisationen samarbetar med, har dessutom tagit längre tid än vanligt.

– Det är väldigt psykiskt påfrestande med de fördröjda processerna. Det är många som har väntat länge och att behöva fortsätta vänta är jättetärande, säger Kerstin Gedung.

Föreningen Barnens vänner, som arbetar med adoptioner från Taiwan har också haft problem med utdragna processer, men hoppas nu på reselättnader.

– Vi har kunnat få iväg familjer under 2021, men i somras skärptes kraven igen och då kunde de inte åka. Det verkar som att det kommer att lätta lite för adoptivfamiljer framöver så att de ska kunna ansöka om att få socialvisum, men de måste sitta i karantän, säger Carin Nordsvahn, kanslichef på Barnens vänner.

Färre barn utreds

Organisationen Barnen framför allt vittnar också om att blivande föräldrar inte har kunnat resa och hämta sina barn i samma utsträckning som tidigare.

En annan konsekvens av restriktionerna är att färre barn blir utredda och klara för adoption när myndigheter, domstolar och läkare i många länder inte har kunnat arbeta som vanligt.

– Vi har inte fått lika många barnförslag som vi tidigare haft. Det är en direkt påverkan av pandemin och det betyder att barnen får vänta ännu längre i sitt land innan de får sin familj, säger Ann-Charlotte Särnbratt, verksamhetschef på Barnen framför allt.

Effekten blir att färre barn kommer att förmedlas i internationella adoptioner, både i år och nästa år.

Annons

– De barn som nu blir tillgängliga har också blivit lite äldre eftersom de har väntat längre i landet. Om man tänker ur ett barnperspektiv så är det barnen som blir mest drabbade i pandemin, säger Ann-Charlotte Särnbratt.

Nedåtgående trend

Organisationerna ser inga tecken på att pandemin har påverkat intresset för att adoptera. Generellt sett har dock antalet internationella adoptioner successivt blivit allt färre de senaste 20 åren.

Den nedåtgående trenden kan förklaras av att IVF-tekniken har utvecklats och hjälper allt fler att bli gravida, samtidigt som läget i många länder som är tillräckligt rättssäkra för adoption blivit bättre så att de i högre grad lyckas stötta den biologiska familjen.

Till följd av utvecklingen de senaste åren håller Barnens vänner på att avveckla organisationen.

– Vi har färre familjer som är intresserade av adoption och är en ideell organisation som är beroende av att vi har sökande familjer, säger Carin Nordsvahn.

Större behov

Alla tre organisationer tycker att det är svårt att sia om framtiden, eftersom det är osäkert hur pandemin utvecklar sig.

Kerstin Gedung på Adoptionscentrum ser en risk för att behovet av såväl nationella som internationella adoptioner kommer att öka framöver i resurssvaga länder som drabbats hårt av pandemin.

– När processerna tar längre tid blir det fler barn på barnhemmen och resurserna räcker inte till när det är fler som behöver hjälp.

Hon vill dock understryka att det på det stora hela har fungerat relativt väl i många länder, trots att allt tar längre tid än vanligt.

– Jag blir imponerad över hur man har kämpat på för att lösa problem som har uppstått med anledning av pandemin.

Anlända barn genom adoptionsorganisationer

Det finns tre svenska adoptionsorganisationer som förmedlar internationella barnadoptioner: Adoptionscentrum, Barnen framför allt och Barnens vänner. De står under tillsyn av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF).

Så många barn har adopterades per år:

2020: 92

2019: 170

2018: 190

2017: 240

2016: 259

2015: 336

2014: 345

2013: 341

2012: 466

2011: 538

2010: 655

2009: 750

2008: 610

2007: 681

2006: 765

2005: 941

2004: 992

2003: 1 008

Källa: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons