Annons
Nyheter

Få mygg under varm och torr sommar

Hittills har den torra sommaren dämpat myggplågan. Men ännu är säsongen inte helt över för blodsugaren.
Natur • Publicerad 11 augusti 2022
Myggplågan har varit kännbar i norra Sverige, men relativt dämpad i övrigt. Arkivbild.
Myggplågan har varit kännbar i norra Sverige, men relativt dämpad i övrigt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

I början av sommaren var det mycket mygg i norr – Jämtland, Norrbotten och Västerbotten. Däremot har myggen inte gjort så mycket väsen av sig i landets södra delar.

– Sedan kan det alltid vara lokalt, om det varit mindre översvämningar och sådär, säger Anders Lindström, entomolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Annons

Orsaken till att det varit relativt lite mygg är det överlag varma och torra vädret i stora delar av Sverige.

– Sumpmyggan, som är ganska aggressiv och gärna biter oss, har varit ganska vanlig mitt i sommaren. Men den kommer inte i samma mängder som försommarmyggen gör.

Samtidigt kan myggsäsongen pågå in i hösten. Kommer det kraftiga regn och det blir vått i skog och mark kan myggen lokalt komma att märkas av, förklarar Anders Lindström.

– Det finn en som heter rödbrun höstmygga. Den har fått sitt namn av att den kan kläckas sent på säsongen och hänga kvar länge in på höstkanten. Man kan ofta bli biten av den när man är ute och plockar svamp och bär.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons