Annons
Nyheter

Få sexualbrottsdömda begår samma brott igen

Serievåldtäktsmän och andra sexualbrottslingar väcker, fullt naturligt, avsky och fördömande – men det kan också bli ett hinder när man ska försöka få dem att sluta begå brott.
För det går att behandla den här typen av gärningsmän, enligt expert.
Brott • Publicerad 5 september 2021
En vakt vid tingsrätten släpper in åhörare till förhandlingen mot en 34-årig man som åtalats för 24 våldtäkter.
En vakt vid tingsrätten släpper in åhörare till förhandlingen mot en 34-årig man som åtalats för 24 våldtäkter.Foto: Henrik Montgomery/TT
Illustration från rättegången, 34-åringen till höger.
Illustration från rättegången, 34-åringen till höger.Foto: Johan Hallnäs/TT
I en låda under 34-åringens säng hittades flera nagelsaxar. Flera av de utsatta kvinnorna har vittnat om att han klippt upp deras kläder, och i hans mobil hittade polisen anteckningar som handlade om att han alltid skulle ha med sig en sax.
I en låda under 34-åringens säng hittades flera nagelsaxar. Flera av de utsatta kvinnorna har vittnat om att han klippt upp deras kläder, och i hans mobil hittade polisen anteckningar som handlade om att han alltid skulle ha med sig en sax.Foto: Polisen.
Klipp från tidningar som rapporterat om Södermannen, eller Fönstermannen som han också kallades då han klättrade in genom fönster och förgrep sig på ensamma kvinnor. Arkivbild.
Klipp från tidningar som rapporterat om Södermannen, eller Fönstermannen som han också kallades då han klättrade in genom fönster och förgrep sig på ensamma kvinnor. Arkivbild.Foto: Pressens bild/TT

Bakom stängda dörrar i tingsrätten pågår rättegången om 24 våldtäkter som en och samme man ska ha begått mot 20 olika kvinnor. Fälls han kan han räknas till en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän, tillsammans med bland andra den så kallade Södermannen och Hagamannen.

Utanför rättssalen undrar många hur det är möjligt, och vad som driver en människa som gång på gång utsätter en annan människa för den här sortens kränkning. Hur vanligt är det, och går det egentligen att få stopp på serievåldtäktsmän eller andra typer av sexualbrottslingar?

Annons

Johanna Lätth är forensisk specialistpsykolog och författare till boken Sexualbrottets psykologi. Hon är också Kriminalvårdens expert i den här typen av frågor och programansvarig för myndighetens sexualbrottsprogram. Hon säger att många har en bild av att den här gruppen gärningsmän ofta återfaller i brott, men när Kriminalvården följer upp de första tre åren i frihet så är det endast två procent av tidigare sexualbrottsdömda som återkommer för att avtjäna ett nytt straff för sexualbrott.

– Så det stämmer inte att den här gruppen sexualbrottsdömda i stort skulle vara väldigt benägna att återfalla i brott. Sedan ska man ha med sig att det finns stora mörkertal i den här typen av brott och det är så klart väldigt olika på individnivå hur det ser ut, säger Johanna Lätth.

Impulsivitet påverkar

Faktorerna som påverkar risken för att begå den här typen av brott eller återfalla, kan delas in i olika grupper. En av dem är statiska faktorer som inte går att påverka, som tidigare domar och ålder. Den andra gruppen kallas dynamiska faktorer och rör sådant som faktiskt går att förändra.

– Det kan handla om att man har attityder som stödjer brottslighet, eller sexualbrott specifikt. Att man har problem med att reglera sina känslor, man kan vara impulsiv och sakna kontroll på sitt beteende, säger Johanna Lätth.

Det kan också vara faktorer kopplade till sexualiteten. Det kan vara hypersexualitet, som är svår att kontrollera. Det handlar också om riktningen på sexualiteten, vad man är intresserad av.

– Sedan handlar det om hur de här riskfaktorerna samverkar. Det kan finnas någon som har en riskfaktor men andra skyddande faktorer, som aldrig begår ett sexualbrott under hela sitt liv. Så det går inte att säga att om man har en av de här faktorerna så kommer man att begå ett sexualbrott, utan det beror på mängden och kombinationen, säger Johanna Lätth.

Kartlägger personen

Skyddsfaktorer kan man bland annat se som motsatserna till riskfaktorer säger Johanna Lätth – som att den som har svårt att reglera känslor får hjälp med att bygga upp den förmågan.

Inom Kriminalvården kartläggs personens risk att begå brott och vilka riskfaktorer som finns, därefter arbetar man utifrån detta, vanligtvis med psykologisk behandling. Det finns också de som kan behöva medicinsk behandling för att sänka lusten. Johanna Lätth pekar också på vikten av att försöka få till en stabil livssituation kring personen.

– Jag har upplevt att många sexualbrott har skett när det är mer instabilt, när det är mer belastning på en person och livet fungerar sämre. Då kan de här riskfaktorerna ha större risk att resultera i ett brott, än om saker runt omkring fungerar. Så man kan jobba med att bygga upp ett nätverk kring en person, att ha en välfungerande vardag, säger hon.

Skam "inte konstigt"

Samtidigt kan just frågan om att bygga upp ett nätverk runt personen vara en utmaning. Omvärldens reaktioner på den här typen av brott starka och det många gärningsmän som skäms och/eller förnekar det de gjort.

Annons

– Sexualbrott ska vara oacceptabla så det är inte konstigt att det väcker mycket känslor i samhället och det är inte konstigt att de som begår dem skäms. Men det innebär en del svårigheter när man vi ska försöka ta oss an de här problemen, säger Johanna Lätth.

Men många tycker exempelvis det är svårt att söka hjälp, med tanke på det tabu som finns. Men Johanna Lätth trycker på (de potentiella) gärningspersonernas egna ansvar i detta.

– Är man rädd att begå ett brott är det absolut mest ansvarstagande och kloka man kan göra att söka hjälp. Det är ofta det bästa man kan göra både för sig själv och för andra.

Fakta: Serievåldtäktsmän i Sverige

Alexandramannen: Tog kontakt med unga flickor via nätet under täcknamnet Alexandra, och påstod sig kunna förmedla kontakter för modelljobb. Dömdes 2007 till tio års fängelse och utvisning för våldtäkt, ofredande och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten riktade sig mot ett 50-tal flickor och unga kvinnor.

Hagamannen: Dömdes 2006 till 14 års fängelse för sex överfallsvåldtäkter och två mordförsök i Umeå mellan 1996 och 2005.

Spökmannen: Man som under 1980-talet överföll kvinnor i Tensta, i flera av fallen rörde det sig om fullbordade våldtäkter. Fick sitt namn då han täckte sitt huvud med ett tygstycke med utklippta hål för ögonen. Dömdes till fyra års fängelse 1988. Har även senare dömts för våldtäkter.

Södermannen: Dömdes på 1970- och 80-talet för ett tjugotal kvinnoöverfall sedan han tagit sig in i kvinnors lägenheter via fönster och våldtagit dem, eller försökt att våldta dem.

Örebromannen: En 24-åring i Örebro som 2011 dömdes för ett tiotal överfall på kvinnor, varav två grova våldtäkter, till tolv års fängelse.

Fakta: Serievåldtäktsmän i Sverige

Tidigare i somras åtalades en 34-årig man från Stockholm för 24 våldtäkter, varav en grov. Han åtalas också för andra brott, som grov fridskränkning, sexuella övergrepp och barnpornografibrott. Målsägande är 24 kvinnor, varav vissa blivit utsatta för mer än ett brott.

Misstankarna mot mannen uppstod när polisen utredde honom för narkotikabrott och i hans mobiltelefon hittade filmer på kvinnor, som tycktes sova eller vara medvetslösa, som utsattes för sexuella övergrepp och våldtäkter. Polisen hittade också chattar där olika kvinnor som träffat mannen anklagade honom för övergrepp. Vissa av kvinnorna har inte varit medvetna om att övergreppen ägt rum förrän de kontaktats av polis, som lyckats identifiera dem via filmerna.

Mannen har kommit att kallas "Nytorgsmannen" då många av brotten ska ha begåtts i hans lägenhet vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.

Mannen har enligt sin advokat erkänt ett stort antal gärningar, men i vissa delar motsätter sig försvaret åklagarens rubriceringar av brotten. Han förnekar också brott gällande några av gärningarna.

Huvudförhandlingen mot mannen inleddes vid Södertörns tingsrätt den 26 augusti, och väntas pågå fram till mitten av oktober.

Fakta: Serievåldtäktsmän i Sverige

Den som upplever att den tappat kontroll över sin sexualitet och känner en oro för att göra sig själv eller andra illa kan ringa till den nationella hjälplinjen Preventell. Den som ringer får stöd och råd och kan bli hjälpt vidare till behandling.

Det går att ringa anonymt och även anhöriga kan höra av sig.

Källa: Preventell

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons