Nyheter

Fackförbund kritiserar punkt i Tidöavtalet

Akademikerorganisationen Saco riktar skarp kritik mot punkten i Tidöavtalet som föreslår att offentlig­anställda ska bli skyldiga att anmäla pappers­lösa.
Förslaget riskerar att slå mot samhällets svagaste och försvåra för yrkesgrupper att utföra sitt jobb, skriver fackliga företrädare i en debattartikel i SvD.
Politik • Publicerad 12 mars 2023
Sacos ordförande Göran Arrius är kritisk mot en punkt i Tidöavtalet. Arkivbild.
Sacos ordförande Göran Arrius är kritisk mot en punkt i Tidöavtalet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I debattartikeln skriver den fackliga centralorganisationen Sacos ordförande Göran Arrius, tillsammans med ordförandena för de 21 Sacoförbunden, att förslaget går stick i stäv med professionernas yrkesetik och inte hör hemma i svensk demokrati.

"Samhällets svagaste drabbas hårdast. Men förslaget skulle också ha en stor negativ inverkan på arbets­miljön för offentlig­anställda. Att tvingas rapportera papperslösa skulle innebära en etisk stress och försvåra för dessa yrkes­grupper att göra sitt jobb", skriver ordförandena.

De konstaterar att det visserligen står i Tidöavtalet att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, exempelvis i sjukvården, och att ett sådant undantag ska utredas närmre, men att det inte räcker.

"Undantagen kan inte begränsas till enskilda situationer utan måste omfatta många av våra yrkes­områden. De flesta av våra professioner behöver undantas. Därför är det bättre att Tidöpartierna lägger förslaget om anmälnings­plikt i papperskorgen".

Tidöavtalet är ett avtal som slöts efter valet mellan de tre regeringspartierna M, KD och L samt SD.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.