Annons

Fängelse för kuppgeneraler i Burkina Faso

Burkina Faso • Publicerad 2 september 2019
General Gilbert Diendéré (mitten) har dömts till fängelse för att ha försökt genomföra en statskupp i Burkina Faso. Arkivbild.
General Gilbert Diendéré (mitten) har dömts till fängelse för att ha försökt genomföra en statskupp i Burkina Faso. Arkivbild.Foto: AP/TT

En militärdomstol i Burkina Faso har dömt två generaler till fängelse för att ha försökt genomföra en statskupp 2015. General Gilbert Diendéré fick 20 års fängelse för mord och för att ha skadat landets säkerhet, medan den tidigare utrikesministern, general Djibril Bassolé, dömdes till tio års fängelse för högförräderi.

Statskuppsförsöket, som utfördes av styrkor lojala till den tidigare presidenten Blaise Compaoré, stoppades av folkliga protester och internationella påtryckningar, bland annat från Afrikanska unionen.

Generalerna var de huvudåtalade i den 19 månader långa rättegången där 84 personer stod åtalade för att ha försökt störta Burkina Fasos övergångsregering. Kuppen iscensattes bara en månad innan allmänna val skulle hållas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons