Annons
Nyheter

Fängelse för poliser som trängde in hos berusad

Brott • Publicerad 15 juni 2023
Två skånska poliser döms till ett års fängelse. Arkivbild.
Två skånska poliser döms till ett års fängelse. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Två skånska poliser döms till fängelse för att ha fabricerat en lögn om att en man i Landskrona skulle ha hotat dem till livet. Hovrätten fastställer domen från Lunds tingsrätt.

I mars 2021 fick de i uppdrag att åka hem till en man som var kraftigt berusad. De trängde sig utan laglig grund in i mannens bostad och sprutade pepparsprej i hans ögon. Han greps och fördes sedan till polishuset, trots att det inte fanns någon brottsmisstanke.

Annons

Straffet för poliserna blir ett års fängelse samt drygt 100 000 kronor i skadestånd till mannen.

Händelsen spelades in av övervakningskameror i bostaden och av filmen framgår att poliserna aldrig var i någon hotfull situation. Samtidigt hörs poliserna på filmen diskutera hur de skulle agera och att de bestämde sig för att anklaga mannen för hot mot tjänsteman.

Polismännen döms för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel och hemfridsbrott. En av dem döms också för dataintrång.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons