Annons
Nyheter

Fängelsedom för rohingyaflyktingar

Myanmar • Publicerad 10 januari 2023
En träbåt med flyktingar från folkgruppen rohingya har anlänt till Aceh Besar i Indonesien. Många från folkgruppen försöker fly från Myanmar där de utsätts för våldsamt förtryck. Arkivbild.
En träbåt med flyktingar från folkgruppen rohingya har anlänt till Aceh Besar i Indonesien. Många från folkgruppen försöker fly från Myanmar där de utsätts för våldsamt förtryck. Arkivbild.Foto: Muhammad Ahyar/AP/TT

Myanmar har dömt 112 personer som tillhör folkgruppen rohingya, däribland ett dussintal barn, till fängelse i mellan två och fem år.

De döms för att ha försökt resa till Malaysia "utan giltiga dokument" uppger statligt kontrollerade medier i Myanmar.

Annons

De nu dömda personerna greps i december i Ayeyarwady i södra Myanmar. Folkgruppen rohingya förtrycks i Myanmar och många försöker fly till Malaysia eller Indonesien.

På söndagen togs närmare 200 flyktingar som tillhör folkgruppen om hand i Indonesien sedan deras träfartyg nått Aceh Besar efter en farofylld färd.

Ett 40-tal barn fanns med på fartyget. Skeppet är det femte som nått Indonesien med flyktingar sedan november.

Fartyget tros ha lämnat Bangladesh i början av december. Många flyktingar från Myanmar har först tagit sin tillflykt eller deporterats till Bangladesh – men målet för flyktingarna är ofta att resa vidare från Bangladesh.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons