Nyheter

Fängelsedom för rohingyaflyktingar

Myanmar • Publicerad 10 januari 2023
En träbåt med flyktingar från folkgruppen rohingya har anlänt till Aceh Besar i Indonesien. Många från folkgruppen försöker fly från Myanmar där de utsätts för våldsamt förtryck. Arkivbild.
En träbåt med flyktingar från folkgruppen rohingya har anlänt till Aceh Besar i Indonesien. Många från folkgruppen försöker fly från Myanmar där de utsätts för våldsamt förtryck. Arkivbild.Foto: Muhammad Ahyar/AP/TT

Myanmar har dömt 112 personer som tillhör folkgruppen rohingya, däribland ett dussintal barn, till fängelse i mellan två och fem år.

De döms för att ha försökt resa till Malaysia "utan giltiga dokument" uppger statligt kontrollerade medier i Myanmar.

De nu dömda personerna greps i december i Ayeyarwady i södra Myanmar. Folkgruppen rohingya förtrycks i Myanmar och många försöker fly till Malaysia eller Indonesien.

På söndagen togs närmare 200 flyktingar som tillhör folkgruppen om hand i Indonesien sedan deras träfartyg nått Aceh Besar efter en farofylld färd.

Ett 40-tal barn fanns med på fartyget. Skeppet är det femte som nått Indonesien med flyktingar sedan november.

Fartyget tros ha lämnat Bangladesh i början av december. Många flyktingar från Myanmar har först tagit sin tillflykt eller deporterats till Bangladesh – men målet för flyktingarna är ofta att resa vidare från Bangladesh.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.