Annons
Nyheter

Fängslade demonstranter i Georgien släppta

Protesterande som fängslats i Georgien under den senaste dagarnas demonstrationer har släppts, meddelar inrikesministeriet.
Samtidigt fortsätter protesterna i huvudstaden.
Georgien • Publicerad 9 mars 2023
Protesterna fortsätter på Tbilisis gator under torsdagskvällen trots att regeringen meddelat att man drar tillbaka det kontroversiella lagförslaget.
Protesterna fortsätter på Tbilisis gator under torsdagskvällen trots att regeringen meddelat att man drar tillbaka det kontroversiella lagförslaget.Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Beslutet om frigivning kommer efter att Georgiens regering plötsligt meddelat att man drar tillbaka det kontroversiella förslaget om en "agentlag" à la Ryssland – förslaget som utlöste protesterna.

"Alla personer som arresterats av anställda vid olika enheter inom inrikesministeriet den 7 och 8 mars detta år, under den demonstration som hölls nära parlamentet, har släppts", skriver inrikesministeriet i ett uttalande.

Tusentals protesterar

Annons

Enligt det stoppade förslaget skulle det införas registreringstvång för medier och organisationer som har utländska kopplingar. I förslaget ingick att dessa skulle stämplas som "främmande agenter", ett kontroversiellt upplägg som sedan flera år tillbaka finns i Ryssland.

Men även om regeringen nu backat, kommer beskedet med brasklappar – när den "känslosamma situationen" har lagt sig ska man förklara vad lagen var till för, menar regeringen.

Oppositionen är skeptisk till regeringens uppgifter och utlyste nya protester. Tusentals människor fortsatte därför på torsdagskvällen att protestera utanför landets parlament.

Vinst för samhället

Georgiens president Salome Zurabishvili har gratulerat demonstranterna efter att regeringen tagit tillbaka lagförslaget.

– Jag vill gratulera samhället till dess första seger. Jag är stolt över de människor som gjorde sina röster hörda, sade Zurabishvili i ett tv-sänt tal från New York.

– Det finns en misstro mot regeringen medan vi fortsätter vår europeiska väg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons