Annons

Får inte resa in i USA – sprinttävling i fara

Federico Pellegrino har under flera säsonger varit en av skidvärldens absolut bästa sprintåkare – men när världscupen ska avgöras får han troligen inte starta.
USA vägrar släppa in honom i landet – på grund av coronaviruset där Italien är ett av de hårdast drabbade länderna.
Skidor • Publicerad 6 mars 2020
Federico Pellegrino nekas inresa till USA. Arkivbild.
Federico Pellegrino nekas inresa till USA. Arkivbild.Foto: Urs Flueeler/AP/TT

– Det är det besked vi har just nu, säger Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet, till Expressen.

Tre sprinttävlingar återstår av världscupen i längdåkning – de första två deltävlingarna åks i Quebec,Kanada, den avslutande i Minneapolis, USA.

Annons

– I Kanada är det inga problem. Men det är lite mer krångligt i USA. Bestämmelserna vid den amerikanska gränsen är lite tuffare för medborgare i en del specifika länder just nu. De får inte komma in utan 14 dagars karantän, säger Pierre Mignerey till Expressen.

I Minneapolis avgörs med stor sannolikhet slutställningen i sprintcupen på såväl dam- som herrsidan. Svenskorna Linn Svahn och Jonna Sundling ligger just nu etta och tvåa i damcupen. Sverige är inte med på listan över nationer som stoppas i USA.

Federico Pellegrino är förvisso italienare men han har inte varit i sitt hemland sedan virusutbrottet i Italien.

– Nej, jag har ju varit i Skandinavien i flera veckor, sade Pellegrino till NRK i samband med förra veckans tävlingar i Drammen.

Pierre Mignerey jobbar på att hitta en lösning med de amerikanska myndigheterna.

– Om nationer som vill delta inte får det, trots att de har friska åkare – då måste vi nog ställa in tävlingen i USA, säger han till Expressen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons