Annons
Nyheter

Färre gifter sig under coronapandemin

Viruset • Publicerad 13 juli 2020
Mars–maj 2019 genomfördes 17|992 vigslar i Sverige. Under samma period i år var antalet 13|283. Arkivbild.
Mars–maj 2019 genomfördes 17|992 vigslar i Sverige. Under samma period i år var antalet 13|283. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen

Sedan mars har antalet vigslar minskat med 26 procent jämfört med samma period 2019, enligt ny statistik från SCB.

I februari, innan pandemin konstaterades i Sverige, ökade antalet vigslar med 30 procent. En förklaring till det är att månaden i år hade fem lördagar, en populär veckodag för giftermål. I februari infaller även alla hjärtans dag och skottdagen vilka blev de två dagar då allra flest gifte sig under månaden i år.

Annons

"Utöver det var det också några speciella datum då många gifte sig för att få bröllopsdag den 2, 20 och 22 februari 2020", säger Ann-Marie Persson på SCB enligt ett pressmeddelande.

Den 11 mars deklarerade Världshälsoorganisationen spridningen av covid-19 en pandemi. Under mars minskade antalet vigslar med 31 procent jämfört med samma månad året innan, i april och maj minskade antalet med 25 procent respektive 24 procent.

Totalt i år har 13 procent färre valt att gifta sig. Var den siffran landar innan året är slut är svårt att säga. Under ett normalt år sker ungefär hälften av alla vigslar under sommarmånaderna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons