Annons
Nyheter

Man mördade sin fru – livstidsdom fastställs

Två månader efter att kvinnan anmäldes försvunnen hittades hennes kropp nedgrävt i ett skogsområde utanför Svedala.
Nu fastställer hovrätten livstidsdomen mot maken.
Brott • Publicerad 13 december 2022
En kvinna i 30-årsåldern hittades förra hösten mördad och nedgrävd i skogen i Svedala kommun. Hovrätten fastställer nu domen mot hennes 50-årige make, som döms till livstids fängelse för mord. Arkivbild.
En kvinna i 30-årsåldern hittades förra hösten mördad och nedgrävd i skogen i Svedala kommun. Hovrätten fastställer nu domen mot hennes 50-årige make, som döms till livstids fängelse för mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fembarnsmamman, som var i 30-årsåldern, anmäldes försvunnen den 24 september förra året. Omgående riktades misstankarna mot maken, som hon var på väg att skilja sig från.

Efter två månader av intensivt sökande hittades kvinnan död. Kroppen var nedgrävd i ett skogsområde utanför Svedala.

Tog tillbaka erkännande

Annons

Det var den 50-årige maken som till slut pekade ut platsen. Han har erkänt att det var han som grävde ner kroppen. I polisförhör erkände han även att han dödat kvinnan, men tog sedan tillbaka de uppgifterna och nekade till brott.

Malmö tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse för mord och nu fastställer hovrätten över Skåne och Blekinge domen.

"Hovrätten konstaterar att det framgick att den tilltalade på olika sätt försökte utöva makt mot sin maka och inte kunde respektera hennes vilja att lämna honom, vilket resulterade i eskalerande våldsutövning över tid och slutade med att kvinnan dödades", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Mannen döms också för att ha misshandlat kvinnan vid ett annat tillfälle. Han var även åtalad för brott mot griftefriden och grovt barnfridsbrott eftersom parets gemensamma barn suttit i en bil i närheten av den plats där föräldrarna befann sig under den del av kvällen då mordet inträffade.

Ska utvisas

Likt tingsrätten anser hovrätten att det inte är bevisat att sonen bevittnade mordet på det sätt som krävs och därför frias han från den anklagelsen. Brott mot griftefriden ses som ett försvårande moment i mordet, skriver hovrätten.

Mannen ska betala ett skadestånd till kvinnans anhöriga på sammanlagt 360 000 kronor och döms även till utvisning från Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons