Annons

Favoritlåten fanns på Youtube men får tävla

Eurovision Song Contest • Publicerad 11 maj 2019
EBU har bedömt att Nederländernas bidrag inte brutit mot reglerna i Eurovision Song Contest. Bild från ESC i fjol. Arkivbild.
EBU har bedömt att Nederländernas bidrag inte brutit mot reglerna i Eurovision Song Contest. Bild från ESC i fjol. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den nederländske artisten Duncan Laurences favorittippade Eurovision-bidrag "Arcade" har funnits på Youtube sedan 2017. Trots det har europeiska radio- och tv-unionen (EBU) beslutat att låta bidraget vara kvar i tävlingen, enligt .

– Jag kände ”shit, har jag gjort något fel, har jag brutit mot några regler?”, men som tur är gjorde jag inte det. EBU har fattat beslutet att det inte var så, de har gått igenom allting, säger Duncan Laurence till tidningen.

Annons

Den 25-årige sångaren skrev låten när han studerade och framförde den som en del av sin tentamen. Enligt egen utsago visste han inte ens att någon filmade framträdandet.

Enligt Eurovision Song Contests regler får bidrag inte ha släppts kommersiellt före den första september året före tävlingen. Men då Youtube-klippet bara hade setts av omkring 500 personer innan det uppmärksammades av medier i slutet av april, bedömer EBU att Duncan Laurence inte har fått någon fördel i tävlingen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons