Annons

Stopp för fotbollspublik i Danmark

Spridningen av coronaviruset får idrotts-Danmark att agera.
Regeringen uppmanar att ställa in alla evenemang med fler än 1 000 åskådare – och nu står det klart att samtliga matcher i de två högsta fotbollsdivisionerna kommer att spelas utan publik.
Fotboll • Publicerad 6 mars 2020
FC Köpenhamn kommer, precis som övriga lag i Danmarks två högstaligor, att spela sina matcher utan publik tills vidare. Arkivbild.
FC Köpenhamn kommer, precis som övriga lag i Danmarks två högstaligor, att spela sina matcher utan publik tills vidare. Arkivbild.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Det är Divisionsforeningen, Danmarks motsvarighet till Svensk Elitfotboll (Sef), som meddelar att samtliga matcher i landets två högsta ligor tills vidare kommer att spelas utan publik, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

Tidigare under dagen gick storklubben FC Köpenhamn, med de svenska spelarna Karl-Johan Johnsson, Sotirios Papagiannopoulos och Pierre Bengtsson, ut med att lagets kommande matcher kommer att spelas inför tomma läktare till följd av virusspridningen.

Gällar mars ut

Annons

Den danska regeringen har kommunicerat riktlinjer för att minska spridningen av coronaviruset – en av dem är att ställa in eller skjuta upp evenemang som lockar fler än 1 000 åskådare.

"Vi kör därför våra matcher som planerat, men utan åskådare", skriver FCK på sin hemsida och fortsätter:

"Hittills påverkar det våra schemalagda matcher i mars hemma mot AC Horsens, Istanbul Basaksehir (Europa League) och Randers FC och bortamatchen mot Lyngby".

Rekommendationerna gäller åtminstone till slutet av mars – och riktar sig inte bara till fotbollsevenemang. Även det danska idrottsförbundet (DIF) uppmanar alla klubbar att följa ansvariga myndigheters riktlinjer.

Ska hjälpa föreningarna

I ett uttalande meddelar det danska idrottsförbundets direktör Morten Mølholm Hansen att deras uppgift blir att informera och hjälpa idrottsföreningarna med arbetet hur de ska förhålla sig till coronaviruset.

– Vi kommer att följa myndigheters rekommendationer och uppmuntra våra föreningar och klubbar som har evenemang med över 1 000 besökare att antingen ställa in eller genomföra dem utan publik, säger Morten Mølholm Hansen, enligt Ritzau.

Tidigare i veckan meddelade fotbollsklubbarna Brøndby och Lyngby att delar av deras spelartrupp och personal isolerats.

I samband med helgens ligamöte mellan laget var det flera personer som hälsade på den före detta danska landslagsmannen Thomas Kahlenberg som diagnostiserats med smittan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons