Annons
Nyheter

Fed-chefen bekräftar hökaktig signal

Chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, Jerome Powell, bekräftar tisdagens hökaktiga besked.
Han upprepar budskapet att det kan bli aktuellt att öka takten på räntehöjningarna igen i samband med en utfrågning i USA:s representanthus.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2023
Fed-chefen Jerome Powell bekräftar hökaktigt budskap i ännu en utfrågning. Arkivbild.
Fed-chefen Jerome Powell bekräftar hökaktigt budskap i ännu en utfrågning. Arkivbild.Foto: Mariam Zuhaib AP/TT

Federal Reserve (Fed) är redo att öka takten på räntehöjningarna, om inkommande statistik visar att det behövs, enligt Jerome Powell.

När Powell började flagga upp för större räntehöjningar än vad marknaden räknat med inför ett senatsutskott i tisdags surnade börser. Effekten var även tydlig på dollarn, som lyfte markant mot andra valutor – inte minst kronan.

Annons

Den omedelbara marknadsreaktionen på onsdagens upprepning av beskedet var betydligt mindre tydlig.

Fed har för att få bukt med inflationen i USA höjt styrräntan med sammanlagt 450 punkter (4,50 procentenheter) det gångna året.

– Om den samlade statistiken indikerar att en snabbare åtstramning måste göras, då skulle vi vara redo att öka takten, säger Powell enligt en kopia av anförandet publicerat på Feds nätsajt.

Han tillägger att det troligen kommer att krävas en åtstramande penningpolitik under en viss tid för att uppnå prisstabilitet, och han varnar för att mjuka upp med räntesänkningar för snabbt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons