Annons
Nyheter

Fem svenskar gripna i Turkiet efter skjutning

Fem svenska män har frihetsberövats i Turkiet, bekräftar utrikesdepartementet (UD) för TT.
Enligt medieuppgifter har männen gripits efter en skjutning i Istanbul – som kopplas till den pågående våldsvågen.
Brott • Publicerad 14 september 2023
Enligt medieuppgifter har männen kopplingar till den pågående våldsvågen. Bild från Stockholm i onsdags kväll, då en person sköts ihjäl.
Enligt medieuppgifter har männen kopplingar till den pågående våldsvågen. Bild från Stockholm i onsdags kväll, då en person sköts ihjäl.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"UD kan bekräfta att fem svenskar har frihetsberövats i Turkiet. De frihetsberövade är fem män i 20–30-årsåldern, hemmahörande i Götaland och Svealand. UD och svenska generalkonsulatet i Istanbul arbetar med ärendet. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess", skriver UD:s presstjänst i sitt svar till TT.

Konsulär sekretess gäller uppgifter i konsulära ärenden som kan antas leda till skada eller men, både ekonomiskt och integritetsmässigt, för personen eller dennes närstående om uppgifterna blev kända, skriver UD.

Intern splittring

Annons

Expressen rapporterar att de fem männen har kopplingar till det så kallade Foxtrotnätverket, där en intern splittring i gänget har lett till en rad våldsbrott i både Sverige och Turkiet.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter kan det eskalerade våldet i Sverige bland annat spåras tillbaka till en skottlossning i Istanbul den 6 september, då två personer på moped avlossade skott mot fem personer som i sin tur sköt tillbaka. Enligt SVT kan adressen där skottlossningen ägde rum kopplas till en av de inblandade i den interna gängkonflikten.

Det är efter händelsen i Istanbul som de fem personerna greps, enligt Expressen och SVT.

Tre dödsskjutningar

Den senaste veckan, med start natten mot den 7 september, har tre dödsskjutningar inträffat i Stockholmsområdet och i Uppsala. Dessutom har en 13-årig pojke hittats mördad, enligt TV4 Nyheternas uppgifter ihjälskjuten.

Det kriminella Foxtrotnätverket leds av en 37-årig man från Uppsala som ofta kallas Kurdiska räven. Han tros hålla sig undan i Turkiet där han uppges ha fått medborgarskap.

TT har sökt svensk polis, som inte vill kommentera saken.

Fakta: Senaste veckans våldsspiral

Natten mot torsdagen den 7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

Natten mot söndagen: Skott avlossas mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadas.

Måndag morgon: En 13-årig pojke hittas död i Haninge söder om Stockholm. Enligt TV4 Nyheternas uppgifter har han skjutits.

Tisdag morgon: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala tidig morgon. Enligt medieuppgifter var han inte den tänkta måltavlan. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet".

Tisdag kväll: En man i 20-årsåldern dödas under skottlossning i Sollentuna norr om Stockholm.

Natten mot onsdag: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

Torsdag kväll: En man i 20-årsåldern skjuts till döds i Vasastan i centrala Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons