Annons
Nyheter

Festbildstrassel för Marins möjliga efterträdare

Den finske toppolitikern Antti Lindtman, som är en stark kandidat till att efterträda Sanna Marin som Socialdemokraternas (SDP) näste partiledare, har hamnat i blåsväder för bilder från sin gymnasietid.
Finland • Publicerad 6 juli 2023
Antti Lindtman gratulerar Sanna Marin efter att han förlorat valet om att bli SDP:s statsministerkandidat mot henne i december 2019. Arkivbild.
Antti Lindtman gratulerar Sanna Marin efter att han förlorat valet om att bli SDP:s statsministerkandidat mot henne i december 2019. Arkivbild.Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AP/TT

Bilder från Antti Lindtman gymnasietid, där han står naken och personer i hans kompisgäng gör nazisthälsningar, har börjar cirkulera på sociala medier, rapporterar bland andra svenska Yle.

Enligt Yle visar en av bilderna fem nakna män iklädda balaklavor och tomtemasker med plastvapen i händerna. Två av männen gör nazisthälsning.

Annons

Enligt Lindtman är bilden tagen 2000 då han var 18 år och han själv står i bakgrunden. Han säger att plastvapnen var en del av ett filmprojekt som filmgruppen han var med i på gymnasiet genomförde. Bilderna ska vara tagna under filmgruppens julfest.

– Bilderna visar unga gymnasieelever som festar för fullt. Jag är inte stolt över dem, säger Lindtman.

Antti Lindtman har varit socialdemokratisk riksdagsledamot sedan 2011 och är en stark kandidat till posten som SDP:s nästa ordförande.

SDP väljer ny ordförande på sin partikongress i början av september.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons