Annons
Nyheter

Fetmaläkemedel granskas efter självmordstankar

Hälsa • Publicerad 13 juli 2023
Ozempic, som egentligen är ett diabetesläkemedel, används som behandling för fetma. Arkivbild.
Ozempic, som egentligen är ett diabetesläkemedel, används som behandling för fetma. Arkivbild.Foto: Joe O'Connal/The Canadian Press/AP

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inleder en granskning av fetmaläkemedel, skriver Dagens Nyheter. Orsaken är att aptitdämpande läkemedel som Ozempic och Saxenda misstänks kunna öka risken för självmordstankar och självskadebeteende.

150 liknande rapporter om misstänkta biverkningar som kopplas till läkemedlen har rapporterats till EMA, varav två från Sverige.

Annons

Under det senaste året har särskilt Ozempic väckt uppmärksamhet i sociala medier, där influerare och andra kändisar berättat att de gått ner i vikt med hjälp av medicinen. Det är känt att medlen kan ge biverkningar i form av illamående, huvudvärk, magont, förstoppning och diarré. I USA finns även depression och självmordstankar med på biverkningslistan – men inte i Europa.

– Det har funnits enstaka rapporter om psykisk ohälsa i de stora kliniska studier som har gjorts. De amerikanska myndigheterna väljer att lista nästan allt som hittas i studierna, medan EMA gör en viss rimlighetsbedömning, säger Ulla Wändel-Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket och svensk delegat i EMA:s säkerhetskommitté PRAC, till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons