Annons
Nyheter

FI varnar: Bedragare vill fjärrstyra din dator

Rekordmånga företag misstänks för investeringsbedrägerier.
1 496 varningar har utfärdats av Finansinspektionen (FI) under årets första halvår. Drygt 100 fler jämfört med samma period förra året, som var ett rekordår i antalet varningar.
Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2023
Finansinspektionen
FinansinspektionenFoto: Lars Schröder/TT

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragaren vill kunna fjärransluta till kundens dator, skriver FI i ett pressmeddelande. I praktiken innebär det full tillgång till bankkonton och tillgångar.

"Ingen skulle komma på tanken att ge nycklarna till sitt hem till vem som helst. Samma princip bör gälla för datorer. Låt aldrig en okänd person fjärransluta till din dator, oavsett hur övertygande personen är", säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI i pressmeddelandet.

Annons

Allt fler bedragare vill också ha betalt i kryptotillgångar, enligt FI. När fler banker har börjat ifrågasätta har bedragarna börjat undvika de större bankerna och i stället sökt sig till mindre aktörer. Bedragare som erbjuder kunder att köpa välkända amerikanska aktier till ett rabatterat pris har också blivit vanligare, enligt FI.

"Bedragarna lever på erbjudanden som är för bra för att vara sanna. Tänk efter ett extra varv och gör inte affärer med vem som helst", säger Sandahl.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons