Annons
Nyheter

Filippinsk tv-kanal tystas

Det ledande filippinska radio- och tv-bolaget ABS-CBN får inte sin 25-årslicens förlängd, sedan parlamentet i Manila sagt sitt, rapporterar Reuters.
Kritikerna ser beslutet som en politisk vendetta från krafter lierade med landets president Rodrigo Duterte.
Fiippinerna • Publicerad 10 juli 2020
ABS-CBS propagerade utanför parlamentet för att få fortsatt sändningsrätt.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Duterte har hotat dra in licensen ända sedan han tillträdde 2016, bland annat på grund av missnöje med att kanalen vägrat sända hans betalda annonser under valkampanjen, något kanalen senare bett om ursäkt för. Kanalen har 21 radiokanaler och 38 tv-kanaler och säger sig nå 70 procent av Filippinernas 107 miljoner invånare.

Phil Robertson på medborgarrättsrörelsen Human Rights Watch (HRW) anser att licensindragningen är "ett sorgligt angrepp på pressfriheten" som man inte upplevt sedan diktatorn Ferdinand Marcos dagar.

Annons

Filippinerna hade tidigare rykte om sig att vara en relativt fri demokrati, men jurister och medborgaraktivister anser att utrymmet för oberoende medier har krympt under Dutertes tid vid makten. Ett exempel är att den välkände journalisten och publicisten Maria Ressa nyligen dömdes till fängelse för "nätförtal" mot en mäktig affärsman.

Många bedömare kopplar dock samman fallet med kritisk rapportering om Dutertes dödliga "krig mot droger", och Committee to Protect Journalists (CPJ) har kallat domen för ett skandalöst brott mot pressfriheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons