Annons

Finland skärper visumregler för ryska medborgare

Finland • Publicerad 16 augusti 2022
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under ett besök i Stockholm i februari. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto under ett besök i Stockholm i februari. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Finland kommer i september att begränsa antalet beviljade visumansökningar från ryska medborgare till en tiondel av de nuvarande, meddelar utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

– Samtidigt vill vi göra det lättare för människor att komma till Finland för att arbeta, studera eller för att hälsa på släktingar, säger Haavisto till Svenska Yle.

Annons

– Så det ska finnas lösningar för de som har en orsak att komma till Finland och vanligt turistvisum till Finland ska bli svårare att få.

Sedan Ryssland i sommar hävde reserestriktionerna efter coronapandemin har strömmen av ryska turister till Finland ökat stort. Finland anses också ha blivit ett transitland för ryssar som vill vidare i Europa, eftersom flygen från Ryssland stoppats av sanktioner med anledning av Moskvas krig i Ukraina.

Schengenregler samt Finlands lag tillåter inte att Finland helt slutar utfärda turistvisum till ryssar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons