Annons
Nyheter

Fler amerikanska banker på fallrepet

En tredje bank i USA, regionala First Republic, är i rejält blåsväder. I terminshandeln inför måndagens handel på Wall Street har två tredjedelar av bankens marknadsvärde raderats ut.
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2023
Skakigt i banksektorn på Wall Street. Arkivbild
Skakigt i banksektorn på Wall Street. ArkivbildFoto: Seth Wenig AP/TT

Liksom när det gäller kollapsade Silicon Valley Bank (SVB) och den hårt pressade New York-baserade och krypto-exponerade Signature Bank är den svenska pensionsförvaltaren Alecta en av storägarna som drabbas.

Kursraset kommer trots att First Republic omfattas av ett paket med likviditetsstöd från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i samarbete med storbanken JP Morgan Chase & Co.

Annons

First Republic är stor inom förmögenhetsförvaltning och finansiell rådgivning och uppgav under natten till måndagen att man har 70 miljarder dollar i kassan för att hantera sina åtaganden och driva verksamheten vidare.

Alectas satsning på amerikanska nischbanker tog fart sedan pensionsförvaltaren sålde innehav i svenska Handelsbanken och Swedbank under våren 2022.

Förutom First Republic har även den amerikanska regionala banken Pacwest Bancorp rasat i kölvattnet på SVB-kollapsen.

Kalifornienbaserade SVB var USA:s 16:e största långivare inför kollapsen, som var den största i USA:s finanssektor sedan Wasington Mutual gick omkull i finanskrisen 2008.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons