Annons
Nyheter

Fler gripanden väntas efter tyska kupplanerna

Tyska myndigheter räknar med fler gripanden efter onsdagens jättelika razzia, där 25 extremister greps misstänkta för att ha planerat en statskupp.
Gruppen var tungt beväpnad och utgjorde ett verkligt hot, enligt chefen för tyska rikskriminalen.
Tyskland • Publicerad 8 december 2022
En polishelikopter med en av de gripna i onsdagens samordnade räder.
En polishelikopter med en av de gripna i onsdagens samordnade räder.Foto: Michael Probst/AP/TT

Utredarna kopplar ihop gruppen med den högerextrema så kallade Reichsbürger-rörelsen, som vill återupprätta det tyska kejsarriket.

De gripna består av en "farlig samling människor med irrationella övertygelser, vissa med mycket pengar och andra med vapen", säger Holger Münch, chefen för tyska rikskriminalen, till public service-bolaget ARD enligt AFP.

Annons

Münch säger till public service-kanalen ZDF att omkring 150 husrannsakningar redan har gjorts, där vapen och annat har beslagtagits. Precis som författningsskyddet (BFV) betraktar han kupplanerna som ytterst allvarliga – BFV-chefen Thomas Haldenwang talar om en "högst reell fara".

Över 50 personer utreds för kopplingar till gruppen, som enligt åklagarna hade planen att störta tyska genomföra en väpnad attack mot förbundsdagen i Berlin och tillsätta sin egen regering.

En välkänd 71-årig tysk adelsman, prins Heinrich XIII Reuss, samt en 69-årig före detta fallskärmsjägare pekas ut som gruppens ledare. Planen ska ha varit att tillsätta adelsmannen som Tysklands nye ledare. Denne misstänks också för att ha kontaktat Ryssland för "förhandlingar".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons