Annons
Nyheter

Fler länder covidtestar resenärer från Kina

Kina tillåter utlandsresor igen – samtidigt som smittspridningen skenar. Oron för farligare varianter av covid-19 får flera länder att införa regler för resenärer från Kina, senast Australien och Kanada
Kina • Publicerad 1 januari 2023
Sydkorea är ett av de länder som beslutat att resenärer från Kina måste kunna visa upp ett negativt covidtest innan avfärd till landet. Arkivbild.
Sydkorea är ett av de länder som beslutat att resenärer från Kina måste kunna visa upp ett negativt covidtest innan avfärd till landet. Arkivbild.Foto: Ryu Young-suk/Yonhap/AP/TT

Dessa länder har infört eller beslutat att införa testning för resenärer från Kina:

Storbritannien:

Annons

De som reser från Kina måste kunna visa upp ett negativt covidtest. Dessutom ska stickprov göras på upp till var femte resenär, för att kunna kontrollera om nya varianter kommer till landet.

Frankrike:

Ett negativt covidtest, högst 48 timmar gammalt, krävs för inresa till Frankrike från Kina. Samtliga resenärer på flygplan från Kina måste bära munskydd under hela resan.

Israel:

Alla som reser från Kina måste inför avfärd visa upp ett negativt covidtest. Dessutom erbjuds alla att frivilligt testa sig när de landat i Israel. Medborgare i landet rekommenderas att inte åka till Kina.

USA:

Alla resenärer över två år som flyger till USA från Kina måste visa upp ett negativt test innan de får gå ombord. Kravet gäller från och med den 5 januari och för alla som reser från Kina, Hongkong och Macau.

Testet får inte vara äldre än två dygn vid avfärd.

Spanien:

Personer som anländer till spanska flygplatser från Kina ska kunna visa att de har testat negativt för covid-19, säger hälsominister Carolina Darias på fredagen, enligt AFP. Ett alternativ kan vara att visa att man är fullvaccinerad.

Annons

Italien:

Alla resenärer från Kina måste göra ett obligatoriskt covidtest, även de som bara mellanlandar i Italien.

Japan:

Från och med fredagen den 30 december måste resenärer från Kina göra covidtest när de anländer till Japan.

Indien:

Indien har infört obligatoriska covid-19-tester för resenärer från Kina, Japan, Hongkong, Sydkorea och Thailand. Testet ska laddas upp på en officiell hemsida innan resan påbörjas. Dessutom görs slumpvisa tester på 2 procent av alla internationella resenärer som ankommer till Indien.

Taiwan:

Från och med 1 januari väntar ett obligatoriskt PCR-test för alla resenärer från Kina som ankommer via flyg eller båt till Taiwan. Resenärer från Hongkong eller Macau behöver inte testa sig. Ungefär 30 000 taiwaneser väntas resa hem från Kina efter den stora nyårshelgen som infaller 22 januari.

Sydkorea:

Sydkorea kräver covidtest för inresa från Kina.

Annons

Malaysia:

Har infört nya spårnings- och övervakningsåtgärder med anledning av den ökade smittspridningen i Kina.

Kanada:

Har beslutat att kräva att personer från Kina, Hongkong eller Macao måste uppvisa ett negativt covidtest innen de flyger till Kanada.

Kravet börjat gälla den 5 januari och omfattar alla flygpassagerare som är äldre än två år, meddelade regeringen på lördagen.

Australien:

Resande från Kina till Australien ska från och med den 5 januari visa upp ett negativt covidtest meddelade landets hälsominister Mark Butler på söndagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons