Annons
Nyheter

Flera döda i protester i Elfenbenskusten

Protester har brutit ut runt om i Elfenbenskusten mot att den sittande presidenten Alassane Ouattara ställer upp för en tredje mandatperiod i höstens val.
Minst fyra personer har dödats i sammandrabbningar, uppger säkerhetskällor.
Elfenbenskusten • Publicerad 13 augusti 2020
Elfenbenskustens president Alassane Ouattara beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har väckt folklig ilska. Arkivbild.
Elfenbenskustens president Alassane Ouattara beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har väckt folklig ilska. Arkivbild.Foto: John MacDougall/Pool via AP/TT

President Ouattara tillkännagav i förra veckan att han ställer upp i höstens presidentval, ett besked som kommer sedan hans tilltänkta efterträdare Amadou Con Coulibaly avlidigt i en hjärtattack. Beskedet har väckt ilska bland oppositionen och protester har hållits runt om i landet sedan dess.

På torsdagen uppgav säkerhetsstyrkor att minst fyra personer dödats under oroligheterna, rapporterar AFP.

Annons

Tre av dödsfallen inträffade i staden Daoukro på onsdagen när anhängare och motståndare till Ouattara drabbade samman, medan en person dödades i Bonua fem mil utanför storstaden Abidjan, enligt säkerhetskällor och vittnen som AFP citerar.

Protesterna på torsdagen hölls dagen efter att landet infört ett demonstrationsförbud, något som väckt ytterligare ilska, och oppositionen uppmanar fler att ansluta sig.

Demonstranter reste improviserade barrikader och brände bildäck, kravallpolis svarade genom att avfyra tårgas mot folksamlingarna. På flera platser skedde sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Hans kandidatur går emot grundlagen, vi vill inte ha en tredje mandatperiod, säger demonstranten Herve Seka i området Anono i staden Abidjan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons