Annons

Fler skolor stänger i virusoro

Flera skolor i Stockholm håller stängt med anledning av oro för det nya coronaviruset. Besluten går emot Folkhälsomyndighetens råd – som inte anser att stängning är en effektiv åtgärd.
Coronaviruset • Publicerad 6 mars 2020
Viktor Rydbergs samskola i Djursholm håller stängt efter att anhöriga till elever har smittats av viruset, skriver Expressen. Arkivbild.
Viktor Rydbergs samskola i Djursholm håller stängt efter att anhöriga till elever har smittats av viruset, skriver Expressen. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Danderyds gymnasium med cirka 1 300 elever stängde tillfälligt under fredagen sedan en av skolans elevers förälder har bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset. Även eleven har visat sig ha sjukdomssymtom efter att i början av veckan vistats i skolan.

Smittskydd Stockholm anser inte att det finns direkta medicinska skäl för att stänga skolan, men åtgärden bedöms vara nödvändig för att underlätta för ledningen att planera verksamheten och bistå i den smittspårning som kan komma att genomföras, skriver Danderyds kommun på sin hemsida.

Annons

I Djursholm håller Viktor Rydbergs samskola och Viktor Rydbergs gymnasium stängt under fredagen efter det att anhöriga till elever har smittats av viruset, skriver Expressen.

"Negativ effekt"

Folkhälsomyndigheten rekommenderar varken att friska skolbarn stannar hemma eller att skolor stänger med anledning av det nya coronaviruset. Myndigheten bedömer att avstängning av friska skolbarn inte är någon effektiv åtgärd, då det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att det är rimligt att stänga skolor i Sverige.

– Vi har ingen spridning i samhället i Sverige, och då får man ingen effekt av att stänga skolorna. Möjligen har det i stället en negativ effekt på andra verksamheter för att föräldrar får vara hemma och ta hand om sina barn.

TT: Kan det få en omvänd effekt, med ökad smittspridning?

– Ja men inte i dag, eftersom vi inte har smittspridning i samhället. Det hade kunnat bli så om vi hade haft smittspridning. Det här med skolstängningar det måste man ta på väldigt stort allvar, det kan få väldigt stora negativa effekt, säger Tegnell.

Prinsessan får stanna hemma

I Nacka utanför Stockholm beslutade Kunskapsskolan under torsdagen att skicka hem eleverna tidigt, sedan det framkom att en elev hade testats positivt för det nya coronaviruset. Skolan håller också stängt under fredagen. Även prinsessan Estelles skola, Campus Manilla i Stockholm, har stängt efter det att en elev testats positivt för viruset.

Av över 100 bekräftade fall i Sverige finns 59 i Stockholms län.

En privat förskola i Ystad stängde också under torsdagen efter att ett barn som varit på semester i norra Italien hade insjuknat med hosta och feber. Ett 50-tal barn ska stanna hemma i väntan på det sjuka barnets provsvar.

Sedan tidigare har flera andra svenska skolor antingen stängt eller uppmanat barn som varit i smittodrabbade områden att stanna hemma.

Jörn Spolander/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons