Annons
Nyheter

Fler slåss om kommunernas affärer

Allt fler anbudsgivare konkurrerar om offentliga upphandlingar, visar ny statistik från Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten. 2020 annonserades närmare 18 000 offentliga upphandlingar.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2021
Region Skåne upphandlade en tjänst för att erbjuda ett covidtest till arbetspendlare på väg till Danmark i januari i år. Arkivbild.
Region Skåne upphandlade en tjänst för att erbjuda ett covidtest till arbetspendlare på väg till Danmark i januari i år. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I genomsnitt deltog 4,9 anbudsgivare per upphandling under 2020. Det är en ökning jämfört med 2017, då genomsnittet låg på 4,1.

En annan trend är att upphandlingarna med enbart en arbetsgivare har minskat, från 19 procent 2017 till 14 procent 2020.

Annons

"God konkurrens i upphandlingar bidrar till en konkurrenskraftig svensk ekonomi. Det gynnar samhället i stort och ytterst medborgarna", säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket i ett pressmeddelande.

Även andelen upphandlingar som överprövas har ökat, från 7,0 procent 2019 till 7,6 procent 2020. I fjol avgjordes 3 616 mål i förvaltningsrätterna. Bland dem fick den klagande helt eller delvis rätt i sin talan i vart nionde mål, vilket är en minskning jämfört med 2019 då drygt var sjätte fick rätt.

Sju av tio upphandlingar stod kommunerna och deras bolag för. Statliga myndigheter och bolag stod för knappt 20 procent och regionerna för 10 procent. En dryg tredjedel av alla annonser avsåg bygg- och anläggningsarbete.

2019 uppgick värdet av de upphandlingspliktiga inköpen till 803 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt en sjättedel av BNP, eller 80 000 kronor per invånare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons