Annons

Fler utlandssmittade i Kina än inhemska fall

Kina rapporterar för första gången fler inresta än inhemska fall av coronasmittade. Samtidigt meddelar Sydkorea för andra dagen i rad att antalet tillfrisknade överstiger antalet insjuknade.
Parallellt med de hoppfulla tecknen från Asien rapporterar dock flera länder nya fall och inför hårda restriktioner för att stoppa smittspridningen.
Coronavirus • Publicerad 14 mars 2020
En man i skyddsmask väntar på flygplatsen i Peking. Kinesiska myndigheter befarar att smittade hemvändare kan bli en ny källa till spridning av coronaviruset.
En man i skyddsmask väntar på flygplatsen i Peking. Kinesiska myndigheter befarar att smittade hemvändare kan bli en ny källa till spridning av coronaviruset.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

I kinesiska Hubeiprovinsen, där coronaviruset först fick spridning, minskar antalet nya fall för nionde dagen i rad. För hela landet rapporterar Kina på lördagen elva nya fall, en ökning jämfört med de åtta personer som bekräftades smittade på fredagen.

För första gången överstiger dock antalet som smittats utomlands antalet som fått infektionen i Kina. Av lördagens elva fall hade sju smittats i utlandet – i Italien, USA och Saudiarabien – och sedan rest hem.

Annons

Totalt har nu 95 smittade anlänt från utlandet, vilket väcker farhågor om att hemvändare kan bli en ny källa till smittspridning i ett läge där myndigheterna precis tycks ha fått den inhemska spridningen under kontroll.

Kina rapporterar även om 13 nya dödsfall, vilket innebär att coronaviruset nu skördat 3 189 offer i landet, medan totalt närmare 81 000 har smittats.

Det statliga tv-bolaget CCTV rapporterar att president Xi Jinping kontaktat regeringsöverhuvuden i svårt virusdrabbade Italien, Iran och Sydkorea för att uttrycka sina "uppriktiga kondoleanser".

Fler tillfrisknar

Från Sydkorea rapporteras för andra dagen i rad att antalet som tillfrisknat överstiger antalet nya insjuknade, med 204 patienter som skrivits ut från sjukhus jämfört med 107 nya fall.

De glädjande siffrorna till trots varnar myndigheterna för att smittorisken fortsatt är mycket hög i huvudstaden Seoul och andra större städer.

– Det är helg och vi förstår att ni är frustrerade, men snälla, stanna hemma och försök undvika kontakt med andra människor i den mån det går, säger en talesperson för de lokala smittskyddsmyndigheterna på en presskonferens.

Religiösa evenemang

Av lördagens 107 nya insjuknade kommer 62 från hårt drabbade Daegu i sydöstra Sydkorea. 90 procent av samtliga fall i landet har konstaterats i just Daegu där utbrottet kopplats till en kontroversiell kristen rörelse.

Sedan det första sydkoreanska fallet konstaterades den 20 januari har totalt 8 086 smittats och 72 avlidit.

I Malaysia rapporteras 41 nya fall av smittade, de flesta kopplade till ett religiöst evenemang som hölls i utkanten av huvudstaden Kuala Lumpur med cirka 10 000 deltagare från flera länder. Därmed har Malaysia 238 fall konstaterats i landet.

I Brunei har 38 av totalt 40 fall kopplats till religiösa tillställningar.

Utegångsförbud

Annons

Flera av Asiens megastäder vidtar nya åtgärder för att förebygga smittspridning. I Indonesiens huvudstad Jakarta ska alla skolor hålla stängt i två veckor från och med måndag. Hittills har 96 fall konstaterats varav fem dött.

I Filippinerna, där 98 personer har smittats och åtta avlidit, införs utegångsförbud på kvällstid i tolvmiljonersstaden Manilla. Samtidigt uppmanar stadens borgmästare dess många köpcentrum att hålla stängt i en månads tid.

Thailand rapporterade sju nya fall på lördagen, vilket innebär att det totala antalet smittade uppgår till 82. En person har dött av coronaviruset i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons