Annons

Attacker i Israel och Gaza har krävt 15 liv

Det upptrappade våldet mellan Gaza och Israel har krävt minst 15 liv.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att han har beordrat militären att fortsätta med massiva attacker som svar på raketbeskjutningarna från Gazaremsan.
Mellanöstern • Publicerad 5 maj 2019
Israeler utanför ett bostadshus i staden Ashkelon som under natten träffats av raketer.
Israeler utanför ett bostadshus i staden Ashkelon som under natten träffats av raketer.Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Enligt Israel har omkring 600 raketer avfyrats från Gaza sedan lördagen, skriver israeliska .

– Jag instruerade (militären) i morse att fortsätta sina massiva attacker mot terroristelement i Gazaremsan, och har beordrat att styrkorna runt Gazaremsan ska förstärkas med stridsvagnar, artilleri och infanteri, sade Netanyahu på söndagen vid ett regeringssammanträde enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Tre israeler, samtliga män, har dödats i raketattackerna. En av dem dödades när huset han bodde i träffades av en raket i staden Ashkelon, rapporterar israeliska medier. Minst tre israeler har skadats allvarligt. Ytterligare tre har medelsvåra skador medan omkring 60 personer har skadats lindrigt.

Runt 150 raketer har skjutits ned av israeliskt luftvärn.

Flicka dödad

Lördagens raketbeskjutning mot Israel möttes av israeliska flygattacker och internationell maning till eldupphör. Eldväxlingen fortsatte under natten och på söndagen. I det än en gång uppblossade våldet har Israel angripit omkring 260 mål i Gazaremsan, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Minst tolv palestinier har dödats under lördags- och söndagsdygnen, och ett 50-tal palestinier har skadats enligt palestinska myndigheter. Bland dödsoffren finns enligt hälsovårdsdepartementet i Gaza en 37-årig kvinna som var gravid i åttonde månaden och hennes ettåriga dotter.

Men israeliska militären avfärdar uppgiften att kvinnan och hennes barn har dödats i de israeliska motangreppen. "Terrororganisationens propaganda när den är som bäst. Mamman och flickan som Gaza säger dödades i en attack dödades av Hamas vapenanvändning", twittrar den israeliska militärens talesperson Ronen Manelis.

Wallström: Tragiskt

Två av de döda var enligt islamistgruppen Islamiska jihad medlemmar i organisationen. En mindre grupp, al-Aqsas beskyddare, som stöder islamistiska Hamas som styr i Gazaremsan, uppgav under natten att två medlemmar dödats i flygattacker. En av Hamas befälhavare har också dödats i ett riktat angrepp, rapporterar Reuters.

Flyglarm har hörts i flera israeliska städer.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström ser utvecklingen i Gaza och södra Israel som alarmerande. "Tragisk förlust av liv. Fullt stöd för FN:s och EU:s uppmaningar till nedtrappning och för Egypten och FN:s försök att lugna situationen. Akut behov att skydda civila liv. Endast en hållbar politisk lösning kan sätta stopp för våldet", hon.

USA försvarar Israel

Sedan EU uppmanat till eldupphör har USA fördömt beskjutningen och försvarat det israeliska militära svaret.

– USA fördömer kraftigt den pågående intensiva beskjutningen från Hamas och palestinska Islamiska jihad från Gaza mot oskyldiga civila och deras samhällen i Israel. Vi uppmanar de ansvariga för våldet att upphöra denna aggression omedelbart, säger utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus och fortsätter:

Annons

– Vi står bakom Israel och stöder till fullo landets rätt att försvara sig mot dessa fruktansvärda attacker.

Våldsamheterna inleddes sedan fyra palestinier dödats och två israeliska soldater skadats i fredags.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons