Annons
Nyheter

Flera döda i gränsstrider i Kaukasien

Minst nio soldater, sju azerier och två armenier, har dödats i nya stridigheter mellan ärkefienderna Azerbajdzjan och Armenien. Bland annat ska soldater från båda sidor ha beskjutit varandra med artilleri.
Armenien/Azerbajdzjan • Publicerad 14 juli 2020
Armeniska soldater vid en haubits i Nagorno-Karabach i en bild från 2016.
Armeniska soldater vid en haubits i Nagorno-Karabach i en bild från 2016.Foto: Albert Khachatryan/AP/TT

De båda länderna beskyller varandra för upptrappningen, som inleddes i söndags och som beskrivs som den värsta på flera år. Totalt ska elva azeriska soldater ha dödats sedan i söndags, enligt Azerbajdzjans försvarsdepartement.

Armenien beskyller grannlandet för att ha använt drönare för att attackera civila mål i Berd i provinsen Tavusj.

Annons

De tidigare sovjetrepublikerna i Kaukasien är sedan självständigheten 1918 inblandade i en utdragen konflikt om enklaven Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan. Etniska armenier tog kontroll över regionen under Nagorno-Karabachkriget, som ägde rum mellan 1988 och 1994 och kostade uppemot 30 000 människoliv.

Det internationella samfundet betraktar området som en del av Azerbajdzjan, men det är framför allt Armenien som kontrollerar det. Enklavens befolkning ser sig å sin sida som ett självstyrande territorium.

De aktuella striderna har dock inträffat längs ländernas norra gräns, hundratals kilometer från det omstridda området.

EU, USA och Ryssland manar nu båda sidor till återhållsamhet. Det internationella samfundet oroas för ett fullskaligt krig mellan länderna, som då skulle riskera att dra in andra aktörer i området. Armenien står nära Ryssland medan Azerbajdzjan stöds av Turkiet.

Senast 2016 ledde gränsdispyter i regionen till en situation som beskrivs ha varit mycket nära ett krig. Även 2018 blossade dödliga strider upp.

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Efter Sovjetunionens kollaps 1991 hamnade Azerbajdzjan och Armenien i krig om Nagorno-Karabach, men konflikten kan spåras tillbaka till ländernas självständighet 1918. Hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet, men motsättningar mellan armenier och azerier förekom redan då.

Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog under Nagorno-Karabachkriget som utspelades mellan 1988 och 1994.

Med hjälp av Ryssland ingicks en vapenvila 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt 1991, men har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons