Annons

Flera döda i ny kyrkattack i Burkina Faso

En präst och fem församlingsmedlemmar har dödats i en attack mot en kyrka i norra Burkina Faso.
Det är den andra attacken mot en kristen församling i landet på kort tid.
Burkina Faso • Publicerad 12 maj 2019
Dablo, Burkina Faso.
Dablo, Burkina Faso.Foto: TT

Ett flertal beväpnade gärningsmän, enligt uppgift mellan 20 och 30 stycken, gick till attack mot kyrkan i orten Dablo under en mässa på söndagsmorgonen.

– Vid klockan nio på morgonen, under mässan, stormade beväpnade personer in i den katolska kyrkan, säger Dablos borgmästare Ousmane Zongo.

Annons

– De började skjuta medan församlingen försökte fly.

En präst och fem församlingsmedlemmar dödades. Gärningspersonerna ska sedan ha startat en brand i kyrkbyggnaden och i ett antal affärsbyggnader i närheten, innan de plundrade byns vårdinrättning.

Attacken bekräftas av den burkinska regeringen:

"Dessa terrorgrupper går nu till attack mot religion med det makabra syftet att splittra oss", lyder ett uttalande.

För två veckor sedan dödades sex personer i en liknande attack mot en protestantisk kyrka, också i norra Burkina Faso. I området verkar flera jihadistiska grupper som utfört allt fler dödliga attacker på senare tid.

Grupperna har fått ett visst fäste i grannlandet Mali och rör sig över de måttligt bevakade gränserna i Sahelregionen. I december förra året utfärdade den burkinska regeringen undantagstillstånd med anledning av de allt mer frekventa attackerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons