Annons

Flera gruvkonflikter i Sverige

Jakten på mineral och metall rör upp känslor i hela landet – från norr till syd.
Här är några av de större gruvkonflikterna just nu.
Natur • Publicerad 8 maj 2019
Österlen hösten 2018: Carl Piper, syster Christa Claesson och Anita Ullmann tar strid mot mineraljakten på Österlen. Det brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin. Arkivbild.
Österlen hösten 2018: Carl Piper, syster Christa Claesson och Anita Ullmann tar strid mot mineraljakten på Österlen. Det brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Konflikten i Kallak

En av de mest infekterade gruvkonflikterna på senare år utspelar sig utanför Jokkmokk. Demonstrationer, protester och blockader har uppmärksammats i medier.

Annons

Det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining vill bryta järnmalm i Kallak. Två berörda samebyar har motsatt sig planerna och processen har dragits i långbänk och blivit en av de mest infekterade gruvkonflikterna på senare år. Nu ligger ärendet på regeringens bord. Men avgörandet dröjer.

Raseriet i Rönnbäck

Här är det nickelfyndigheter som utgjort grund för en konflikt. Rönnbäckenområdet i Storumans kommun har varit intressant för utvinning sedan 1940-talet då Boliden fick de första prospekteringstillstånden. En sameby har protesterat – men en ny nickelgruva är viktigare än rennäring och turism. Det ansåg i alla fall länsstyrelsen i Västerbotten som redan 2012 lämnade klartecken för en gruva i Rönnbäck utanför Tärnaby. Regeringen har också sagt ja.

Fejden tar dock inte slut där.

Samebyn har fått stöd av FN:s rasdiskrimineringskommitté. Enligt förre ägaren skulle gruvan generera över 500 nya jobb och ytterligare nästan 300 i kommunen. Nu finns en ny ägare. Hur det blir återstår att se.

Motståndet i Norra Kärr

Vem kunde tro att en av världens största fyndighet av tunga sällsynta jordartsmetaller ligger i Gränna?

Bolaget Tasman Metals meddelade att man vill öppna dagbrott, men aktionsgruppen Rädda Vättern, som oroades över att den planerade gruvan skulle göra att föroreningar kom ut i Vättern och hotade dricksvattnet, kom i vägen för bolagets planer.

Regeringen godkände gruvdriften i Norra Kärr, men Högsta förvaltningsdomstolen har upphävt regeringens beslut och stoppat gruvplanerna. Nu har en ny ansökan kommit in. Länsstyrelsen avslår planerna, nu är det upp till Bergstaten att avgöra.

Samtidigt mobiliserar miljöorganisationer under gemensamma parollen "Vättern – rädda vårt dricksvatten".

Annons

Oron i Oviken

I Jämtland finns det gott om vanadin. Det anser i alla fall det kanadensiska bolaget EU Energy Corporation som har planer på stora dagbrott i Oviken. Undersökningstillstånd finns, liksom protester, både från både politiker och befolkning. I början av året sade Bergs kommun definitivt nej till planerna.

Ett argument är närheten till Storsjön, vars vatten då skulle kunna vara hotat av förorening.

Protester i Gnesta

Australiensiska gruvbolaget European Cobalt vädrar möjliga fyndigheter av kobolt, koppar och nickel samt guld i Gnesta – och de har undersökningstillstånd vid en gammal gruva här.

Men Gnesta kommun har inte varit förtjust. Boenden och markägare har också sagt nej till en prospektering runt en gammal gruva, som råkar ligga i ett rekreationsområde. Ärendet är överklagat.

Samtidigt har gruvbolaget precis fått tillstånd att överlåta sitt undersökningstillstånd till ett annat bolag.

Uppror på Österlen

Här gör adel, präster, borgare och bönder gemensam sak för att hindra det brittiska bolaget Scandivanadium att leta efter vanadin – en metall som används till batterier. På förvaltningsrättens bord hamnade i höstas överklaganden från flera kommuner, och i aktionsgruppen har traktens abbedissa och greve lyckats samla många upprörda markägare.

Vad handlar oron om? Att ett framtida dagbrott skulle förgifta grundvatten och förstöra unik skånsk natur, bland annat.

Österlenprotesterna har mötts av bakslag – förvaltningsrätten i Luleå har avslagit samtliga överklagan av undersökningstillstånden. Många av de skånska markägarna vägrar dock att låta gruvföretaget komma till för att provborra i marken.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons