Annons
Nyheter

Flera har infört språkkrav inom äldreomsorgen

Äldreomsorg • Publicerad 14 december 2022
Språktester är vanligast inom äldreomsorgen, men förekommer också inom barn- och funktionshinderomsorgen. Arkivbild.
Språktester är vanligast inom äldreomsorgen, men förekommer också inom barn- och funktionshinderomsorgen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sju procent av landets kommuner har börjat använda språktester för personalen inom äldreomsorgen, skriver Kommunalarbetaren. Ytterligare sex procent har beslutat att införa tester, men har inte gjort det än.

Språkkrav inom äldreomsorgen har blivit en aktuell fråga. I våras gav den dåvarande S-regeringen i uppdrag åt Socialstyrelsen att ta fram ett nytt stöd för att kunna genomföra språktester på anställda. Den nya regeringen slår i Tidöavtalet fast att språkkrav för personal i äldreomsorgen ska utredas.

Annons

Bland kommunerna som har infört språkkrav finns bland annat Gällivare, Skellefteå, Sandviken, Filipstad, Lidingö, Kungälv, Katrineholm och Malmö.

Totalt uppger en fjärdedel av kommunerna att språktester har varit uppe för diskussion.

79 procent av landets kommuner svarade på Kommunalarbetarens enkät.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons