Annons
Nyheter

Flera rättsprocesser mot Donald Trump

Det senaste åtalet mot Donald Trump är ett av flera mot USA:s förre president. Flera rättsliga utredningar pågår också parallellt både federalt och i flera delstater.
USA • Publicerad 2 augusti 2023
Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att ändra resultatet i presidentvalet 2020. Utredningen rör bland annat eventuella påtryckningar mot officiella representanter i flera delstater. Vicepresident Mike Pence har inkallats för att vittna och korrespondens ska överlämnas enligt lag.

Annons

Den särskilde åklagaren Jack Smith, som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, lämnade på tisdagen in åtal gällande Trumps agerande efter valförlusten och fram till kongresstormningen. Åtalet är på fyra punkter och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

.

Mar-a-Lago

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen leds av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det amerikanska presidentvalet som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i Georgia i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

Annons

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga, Letitia James, har stämt Trump och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd. Trump har förnekat alla anklagelser mot honom och har även överklagat skadeståndsdomen, enligt NBC.

Ytterligare en rättegång gällande förtal väntar i januari nästa år då Trump efter den första rättegången på nytt hånat tidningskolumnisten under en utfrågning i tv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons