Annons
Nyheter

Floyd: Säg till mina barn att jag älskar dem

Minst 20 gånger upprepade svarte George Floyd frasen "jag kan inte andas" under gripandet som resulterade i hans död. Det visar utskrifter av inspelningar från de kroppskameror poliserna bar vid gripandet, rapporterar The .
USA • Publicerad 9 juli 2020
En pojke springer över platsen där ett polisingripande ledde till George Floyds död. Utskrifter från polisens kroppskameror visar att Floyd minst 20 gånger ska ha sagt att han inte kunde andas.
En pojke springer över platsen där ett polisingripande ledde till George Floyds död. Utskrifter från polisens kroppskameror visar att Floyd minst 20 gånger ska ha sagt att han inte kunde andas.Foto: Leila Navidi/AP/TT

Derek Chauvin, den dråpanklagade polisen som höll sitt knä mot George Floyds hals, ignorerade när Floyd under flera minuter bad för sitt liv.

"Jag har ont i magen. Min nacke gör ont. Allt gör ont. Jag behöver vatten eller någonting, snälla. Snälla? Jag kan inte andas. Du kommer att döda mig", ska Floyd ha sagt då han låg nertryckt på marken med Chauvins knä mot sin hals.

Annons

"Sluta prata då, sluta skrika, det behövs väldigt mycket syre för att prata", ska Chauvin ha svarat enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Jag är död"

Utskrifterna, som återges av flera medier i USA, visar att Floyd delvis var medgörlig under gripandet, men blev upprörd och bad att få slippa att sättas i polisbilen, skriver Fox News.

Det var den 25 maj som fyra poliser i Minneapolis gjorde ingripandet mot 46-årige Floyd, efter uppgifter om att han använt en falsk 20-dollarsedel. Under ingripandet hölls han tryckt mot marken i 8 minuter och 46 sekunder.

En gång under ingripandet ska Floyd ha sagt: "Mamma, jag älskar dig. Säg till mina barn att jag älskar dem. Jag är död".

"Han stannar där"

Chauvin står anklagad för två dråpsliknande åtalspunkter (på engelska second-degree murder och second-degree manslaughter) och hans tre kollegor för medhjälp till brotten. De aktuella utskrifterna offentliggjordes när en av dem, Thomas Lane, försökte få sitt åtal hävt.

Lane ska under gripandet ha kallat på ambulans och frågat Chauvin om inte Floyd skulle läggas på sidan.

"Nej, han stannar där han är", ska Chauvin ha svarat. Lane sa då att Floyd kunde vara i fara.

"Det är ju därför vi har tillkallat ambulans", svarade Chauvin.

Ingripandet, som även spelades in av en privatperson, har gett upphov till landsomfattande protester mot rasism och ordningsmaktens övervåld mot svarta.

Fakta: George Floyds död

Måndagen den 25 maj dog 46-årige George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis i Minnesota. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe.

Under ingripandet satt en polisman med knäet på hans hals i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Filmen spreds i USA och väckte fördömanden och avsky. Ett par dagar efter Floyds död började protester mot ordningsmaktens övervåld organiseras i Minneapolis. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning.

Samtliga fyra poliser som deltog i ingripandet har avskedats. Den polis som satte sitt knä mot Floyds hals har delgivits misstanke om dråp och de andra tre misstänks för medhjälp till brott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons