Annons

Flyttar partiledarduell – för Hirschers besked

I kväll får Marcel Hirscher hela Österrike att stå stilla. Kanske för sista gången.
Alpinstjärnan har kallat till pressträff om sin framtid – vilket tvingat österrikisk tv att flytta på en planerad partiledarduell.
Alpint • Publicerad 4 september 2019
Marcel Hirscher med sin guldmedalj efter att ha vunnit herrarnas slalom under alpina VM i Åre. Arkivbild.
Marcel Hirscher med sin guldmedalj efter att ha vunnit herrarnas slalom under alpina VM i Åre. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Med sina åtta raka segrar i den totala världscupen, 67 världscupsegrar, tre OS-medaljer och 9 VM-medaljer är Marcel Hirscher en av de mest framgångsrika alpinåkarna någonsin. Samtidigt har österrikaren, som blev pappa i fjol, varit öppenhjärtig om att det kostat honom allt mer att ligga på topp. Både fysiskt och mentalt.

Efter ett par slitiga VM-veckor i Åre i vintras, där han själv var förkyld och Österrike fortfarande stod utan ett guld, var det därför snarare med lättnad än med glädje som Hirscher på den sista tävlingsdagen tog karriärens tredje VM-guld i slalom.

Annons

– Den största känslan är att pressen har lyft från mina axlar. Det känns lättare än före VM, sade han, och öppnade redan där för att karriären kanske gick mot sitt slut.

Beslutet fattat

Nu har han bestämt sig.

På en pressträff i Salzburg klockan 20.15 väntas 30-åringen ge besked om sin framtid – och troligen berätta att han lägger skidorna på hyllan. Det är i alla fall åt det hållet som rapporteringen i de österrikiska medierna har gått de senaste månaderna.

Enormt intresse

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt. Men själv har Marcel Hirscher inte gjort särskilt mycket för att ta död på ryktena om att karriären kan vara över. Han skulle egentligen ha berättat om sitt beslut redan för en månad sedan, men ställde in en planerad mediedag eftersom han ännu inte hade lyckats bestämma sig.

Den här gången blir pressträffen av – och intresset både i och utanför den alpintokiga alpnationen är enormt. Bland annat har det nationella tv-bolaget ORF valt att skjuta fram en partiledarduell till senare i kväll, för att i stället kunna direktsända alpinstjärnans besked.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons