Annons

FN: Nio av tio har fördomar mot kvinnor

Nästan 90 procent av världens befolkning har fördomar mot kvinnor. Fördomstätast är Pakistan, men även i Sverige hyser nästan en tredjedel av befolkningen sådana fördomar.
Världen • Publicerad 7 mars 2020
Demonstranter vid uppmärksammandet av internationella kvinnodagen i Mexico City den 8 mars i fjol. "Det är inget mode, det är den fjärde vågen", står det på skylten med hänvisning till vad som kallas "den fjärde vågens feminism".
Demonstranter vid uppmärksammandet av internationella kvinnodagen i Mexico City den 8 mars i fjol. "Det är inget mode, det är den fjärde vågen", står det på skylten med hänvisning till vad som kallas "den fjärde vågens feminism".Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

FN:s utvecklingsprogram (UNDP) har studerat 75 länder vars invånare motsvarar 80 procent av världens befolkning, och kommit fram till att nio av tio personer, inklusive kvinnor, har någon form av sexistisk fördom mot kvinnor.

Bland fördomarna finns tron att män är bättre politiker och företagsledare än kvinnor, att det är viktigare för män än kvinnor att studera på universitet och att män borde särbehandlas positivt på arbetsmarknader där konkurrensen är hård.

Annons

Andelen personer med minst en sådan fördom mot kvinnor var högst i Pakistan – 99,8 procent – följt av Qatar och Nigeria.

Lägst andel fanns hos Andorra med 27 procent, följt av Sverige med 30 procent och Nederländerna med nästan 40 procent.

– Arbetet med att radera ojämlikheten vad gäller hälsa och utbildning som har varit så lyckosamt måste nu utvecklas till att ta tag i ett betydligt svårare problem: djupt rotade förutfattade meningar – både hos män och hos kvinnor – gentemot verklig jämlikhet, säger Achim Steiner vid UNDP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons