Annons
Nyheter

FN-överenskommelse om Syrien i elfte timmen

FN:s säkerhetsråd uppges i sista stund ha kommit överens om att förlänga öppethållandet av gränspassagen Bab al-Hawa mellan Turkiet och Syrien.
Syrien • Publicerad 11 juli 2022
Gränspassagen Bab al-Hawa mellan Turkiet och Syrien i samband med en protest 2019 mot gränsen hölls stängd. Arkivbild.
Gränspassagen Bab al-Hawa mellan Turkiet och Syrien i samband med en protest 2019 mot gränsen hölls stängd. Arkivbild.Foto: AP/TT

Genom Bab al-Hawa levereras stöd till Syrien via Turkiet, och intensiva diplomatiska förhandlingar sker varje år när den resolution som reglerar öppethållandet av gränsen löper ut.

Så även i år, med skillnaden att resolutionen denna gång förlängs endast sex månader. Omröstningen i rådet väntas ske senare under måndagen New York-tid.

Annons

Det är Ryssland som har satt sig på tvären och har velat lägga in sitt veto mot resolutionen, medan säkerhetsrådets västländer velat förlänga den.

Nu meddelade Ryssland, enligt diplomatkällor, att man kan tänka sig att gå med på en förlängning på sex månader, något övriga medlemsländerna till slut ska ha gått med på. Det betyder i sin tur att resolutionen måste upp till förhandling igen i januari 2023.

Vikten av gränspassagen Bab al-Hawa, som ger främst FN men också flera andra hjälporganisationer möjlighet att föra in livsmedel från Turkiet till Syriens värst krigsdrabbade regioner, förklaras bäst i siffror.

Varje månad når hjälpoperationerna 2,4 miljoner människor i nordvästra Syrien, enligt FN. I maj korsade över 1 000 lastbilar med medicin och mat gränsen. Över 4,1 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp i nordvästra Syrien, cirka 700 000 fler än förra året. De flesta är kvinnor och barn.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons