Annons
Nyheter

FN: "Sårbar situation" på Gaza

Den vapenvila som trädde i kraft mellan Israel och terrorstämplade Islamiska jihad på söndagskvällen tycks ha hållit i sig under natten.
Mellanöstern • Publicerad 8 augusti 2022
Strax innan vapenvilan trädde i kraft på söndagskvällen avfyrades raketer från Gazaremsan mot Israel.
Strax innan vapenvilan trädde i kraft på söndagskvällen avfyrades raketer från Gazaremsan mot Israel.Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

FN har arbetat tätt med Egypten för att medla fram vapenvilan på Gaza. Det uppger norske Tor Wennesland, FN:s specialkoordinator för fredsprocessen i Mellanöstern.

"Situationen är fortsatt väldigt sårbar och jag uppmanar alla parter till att upprätthålla vapenvilan", skriver han på Twitter.

Annons

Vapenvilan mellan Israel och terrorstämplade Islamiska jihad trädde i kraft på söndagskvällen efter tre dagar av strider som krävt över 43 dödsoffer varav 15 var barn, enligt palestinska hälsomyndigheter.

På måndagsmorgonen uppgavs att natten har varit lugn och att de värsta oroligheterna har avtagit.

Israel har delvis öppnat vägarna till Gaza igen och säger att man kommer att öppna dem helt om vapenvilan håller i sig.

I ett uttalande från premiärminister Yair Lapids kansli tackar han Egypten för medling i konflikten.

Islamiska jihad meddelade tidigare att ett avtal har slutits med Israel, efter egyptisk medling. I gengäld ska Egypten ha lovat att verka för att Israel friger två högt uppsatta medlemmar av den terrorstämplade rörelsen.

Islamistiska jihad

Den palestinska rörelsen Islamiska jihad grundades 1981 och dess väpnade gren al-Qudsbrigaderna bildades 1992. Rörelsen driver väpnad kamp mot staten Israel.

Den ses som en systerorganisation till Hamas, som kontrollerat Gazaremsan sedan 2007. Bägge grupperna har sitt ursprung i egyptiska Muslimska brödraskapet.

Islamiska jihad är främst baserad i Gazaremsan men har också en stark närvaro på den ockuperade Västbanken. Många av gruppens framträdande ledare har haft Damaskus i Syrien som sin bas.

Rörelsen har nära band till Iran och har terrorstämplats av bland andra USA och EU.

Islamiska jihad har tagit på sig flera självmordsattacker mot Israel, framför allt under den så kallade andra intifadan 2000–2005.

Rörelsen samordnar ofta sina militära aktioner med Hamas, som under elvadagarskriget mot Israel i maj 2021. Hamas höll sig dock passivt under striderna mellan Israel och Islamiska Jihad 2019.

Källa: TT-AFP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons