Annons

Ukraina: Hundratals barn dödade i kriget

Fler än 9 000 civila har dödats i Ukraina sedan Ryssland invaderade sitt grannland i februari i fjol, hävdar Kiev.
Samtidigt har ytterligare ett omkommet barn hittats i rasmassorna efter helgens ryska angrepp mot ett bostadshus i Dnipro.
Ukraina • Publicerad 17 januari 2023
Leksaker på ett barnhem i Cherson i november.
Leksaker på ett barnhem i Cherson i november.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
En kvinna lämnar en blombukett vid en busshållplats för att hedra de som dödades i den ryska attacken mot Dnipro.
En kvinna lämnar en blombukett vid en busshållplats för att hedra de som dödades i den ryska attacken mot Dnipro.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Bland de civila dödsfallen under kriget finns 453 barn, säger det ukrainska presidentkansliets stabschef Andrij Jermak under World Economic Forum i den schweiziska alpstaden Davos.

– Vi kommer inte att förlåta en enda gärning av tortyr eller tagna liv. Varje brottsling kommer att ställas till svars, säger Jermak och tillägger att Ukraina vill se en särskild internationell tribunal där ryska politiska ledare kan åtalas.

FN: Stort mörkertal

Annons

På måndagen rapporterade FN:s människorättsorgan OHCHR att fler än 7 000 civila bekräftats döda i kriget. De flesta registrerade civila offer orsakades av explosiva vapen med vid räckvidd, däribland beskjutning med tungt artilleri, robotsystem och luftangrepp, enligt ett uttalande från organet.

OHCHR konstaterar dock att den faktiska siffran över antalet döda civila antagligen är betydligt högre, då utredningar fortsatt pågår och alla döda ännu inte har bekräftats officiellt. På grund av svårigheten att nå områden där intensiva strider alltjämt rasar bedöms det dessutom troligt att dödstalet kan komma att stiga kraftigt.

De flesta av de bekräftade civila dödsfallen har registrerats i ukrainskkontrollerade områden – 6 536 gentemot 495 i ryskkontrollerade områden, enligt OHCHR.

Ännu ett barn hittat

Ryssland har upprepade gånger förnekat att man skjuter mot civila, senast efter helgens dödliga ryska attack mot ett flerbostadshus i ukrainska Dnipro. På tisdagen meddelar ukrainska myndigheter att ett 20-tal personer fortsatt saknas efter robotattacken. Minst 44 människor dödades, däribland fem barn, och ytterligare närmare 80 skadades.

Ett av de omkomna barnen hittades i rasmassorna under tisdagsmorgonen, uppger Kyrylo Tymosjenko vid den ukrainska presidentstaben på Telegram.

Enligt den ukrainska armén träffades bostadshuset av en rysk så kallad KH-22-robot, anklagelser som Ryssland nekar till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons