Annons

Folkhälsomyndigheten: Evenemang behöver inte ställas in – ”Förlama inte samhället”

Folkhälsomyndigheten tycker inte att mindre evenemang behöver ställas in på grund av risken för coronaviruset.
– Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen, säger generaldirektör Johan Carlson.
Coronaviruset • Publicerad 13 mars 2020
Nu inför allt fler sjukhus och vårdinrättningar besöksförbud. Arkivbild.
Nu inför allt fler sjukhus och vårdinrättningar besöksförbud. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige är nu uppe i 755 fall av konstaterade coronafall.

– Men med reservationen att vi är mitt i ett skede där orsaken till provtagning kan variera, därmed kan jämförelsen svikta med tidigare fall. Det är fortfarande 40-60-åringar som dominerar. Det är starkt kopplat till hemresande från Italien, men också en hel del fall kopplade till Österrike, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en pressträff.

Annons

Han konstaterar också att coronaviruset fortsätter att sprida sig över världen.

– Globalt kan man konstatera att det fortsätter att spridas, inte minst i Europa där vi har flera länder där smittan skjuter i höjden och fortsätter att öka. Vi har Schweiz som kommit igång och rapporterat många fall, men man ska komma ihåg att det är diagnosticerade fall och inte behöver vara hela bilden av antal smittade, säger Wallensten.

– Man ska ha det i åtanke när man ser rapporteringen från olika länder. Det är ibland som att jämföra äpplen och päron, säger han.

”Det finns ingen anledning att ställa in mindre evenemang.”
Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att mindre evenemang inte behöver ställas in på grund av risken för spridning av coronaviruset.

– Det finns ingen anledning att ställa in mindre evenemang, som idrottsträningar med 10-20 personer. Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen, säger Carlson.

Stoppar besökare

Många sjukhus och äldreboenden runtom i landet stoppar alla besökare. Syftet är att hindra smittspridning av coronaviruset.

I exempelvis Region Skåne råder besöksförbud på sjukhusen för närstående, och vårdcentralerna har stoppat dropin-besöken. I region Kalmar stoppas besöken på alla länets tre sjukhus från och med fredagen, och i region Värmland har besöksförbud införts på alla vårdavdelningar. Undantaget är närstående till kritiskt sjuka patienter, om de anhöriga inte har luftvägssymtom. Region Uppsala har infört liknande bestämmelser på alla vårdavdelningar i länet.

I Region Stockholm har inte något definitivt besöksförbud införts, däremot rekommenderas alla sjukhus och geriatriska vårdinrättningar att minska antalet personer som, utöver patienter och personal, befinner sig på sjukhusen.

Stopp på äldreboenden

Attendo meddelar på sin hemsida att alla besökare stoppas på äldreboenden, liksom Vardaga, som satte stopp för alla besökare i onsdags efter Folkhälsomyndighetens höjning av spridningsrisken.

Många kommuner avråder från besök hos äldre och på särskilda boenden. I Stockholm, som är en del av Region Stockholm som har flest fall av covid-19 i landet, finns inget besöksstopp.

Annons

– Äldreförvaltningen har tittat på det men bedömt att det inte är juridiskt möjligt eftersom det rör sig om äldres hem, sade Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad, till TT på onsdagen.

Sollefteå kommun i Västernorrland har valt att införa generell besöksavrådan på alla sina äldre- och gruppboenden.

– Vi som kommun kan inte förbjuda besök, utan vi avråder även om besökaren är symptomfri. Men måste du göra ett besök av en eller annan anledning försöker vi ordna det. Det kan ju till exempel vara så att en mor eller far ligger på dödsbädden, säger Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee.

Det senaste dygnet har hittills 31 nya fall av coronaviruset konstaterats i Skåne och ett fall i Kalmar län, uppger sjukvården.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons