Annons

Regeringen avskaffar krav på sjukintyg

Regeringen avskaffar tillfälligt kravet på sjukintyg för den som ska vara hemma från jobbet.
Coronaviruset • Publicerad 13 mars 2020
Generaldirektör Johan Carlson poängterar att det är viktigt att hålla samhället i gång.
Generaldirektör Johan Carlson poängterar att det är viktigt att hålla samhället i gång.Foto: Claudio Bresciani/TT
Nu inför allt fler sjukhus och vårdsinrättningar besöksförbud. Arkivbild.
Nu inför allt fler sjukhus och vårdsinrättningar besöksförbud. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet konstaterade fall av coronasmitta i Sverige ökar snabbt.

– Det är fortfarande 40–60-åringar som dominerar, men det finns en viss ökning bland 60–70-åringar. Det är starkt kopplat till hemresande från Italien, men också en hel del fall kopplade till Österrike, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en pressträff.

Annons

Han konstaterar att coronaviruset fortsätter att sprida sig över världen.

– Globalt kan man konstatera att det fortsätter att spridas, inte minst i Europa där vi har flera länder där smittan skjuter i höjden och fortsätter att öka, säger Wallensten.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson betonar att mindre evenemang inte behöver ställas in på grund av risken för spridning av coronaviruset.

– Det finns ingen anledning att ställa in mindre evenemang, som idrottsträningar med 10–20 personer. Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen, säger Carlson.

Förbereder för fler beslut

Regeringen meddelade på fredagseftermiddagen att man genomför flera åtgärder för att hindra virusets spridning. Till att börja med avskaffas kravet på sjukintyg för den som ska vara hemma från jobbet. Statsminister Stefan Löfven säger att han vill förbereda svenska folket på fler beslut som stör det vardagliga livet. Men han vill inte närmare precisera vilka åtgärder som kan bli aktuella.

– Det kommer att komma fler sådana beslut, det är lika bra att vi ställer in oss på det. Det här kommer inte att gå över på en vecka eller månad, det kan mycket väl påverka ännu längre, säger Löfven.

Han säger att han själv inte har testat sig för coronavirus.

Socialminister Lena Hallengren (S) framhåller det individuella ansvaret.

– Du som känner dig sjuk, håll dig hemma. Du som är frisk, besök inte sjukhus eller äldreboende. Jobba hemifrån om du kan det. Tänk till om sociala sammanhang som inte är nödvändiga. Tänk om om stora kalas och resor, säger hon.

Stoppar besökare

Många sjukhus och äldreboenden runtom i landet stoppar besök för att hindra smittspridning av coronaviruset. I exempelvis Region Skåne råder besöksförbud på sjukhusen för närstående, och vårdcentralerna har stoppat drop in-besöken.

Annons

I region Kalmar stoppas besöken på alla länets tre sjukhus från och med fredagen, och i region Värmland har besöksförbud införts på alla vårdavdelningar. Undantaget är närstående till kritiskt sjuka patienter, om de anhöriga inte har luftvägssymtom. Region Uppsala har infört liknande bestämmelser på alla vårdavdelningar i länet.

I Region Stockholm har inte något definitivt besöksförbud införts, däremot rekommenderas alla sjukhus och geriatriska vårdinrättningar att minska antalet personer som, utöver patienter och personal, befinner sig på sjukhusen.

Även flera äldreboenden stoppar besök och många kommuner avråder från besök hos äldre och på särskilda boenden. I Stockholm, som är en del av Region Stockholm som har flest fall av covid-19 i landet, finns inget besöksstopp.

Sollefteå kommun i Västernorrland har valt att införa generell besöksavrådan på alla sina äldre- och gruppboenden.

Anders Wiklund/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons