Annons

Beslut: Inga sammankomster över 500 personer

Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020

Folkhälsomyndigheten vill stoppa sammankomster med fler än 500 personer. Myndigheten har lämnat en begäran till regeringen, meddelar man på sin sajt.

Syftet med förslaget är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och kanske från omvärlden för att samlas på samma plats. Idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser kommer alla att omfattas av ett eventuellt beslut.

Annons

"Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet", säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Regeringen följer Folkhälsomyndighetens uppmaning om begränsade sammankomster, uppger statsrådet Per Bolund för Ekot.

Folkhälsomyndighetens förslag gäller endast förbud mot publika evenemang med fler än 500 personer, och gäller alltså inte för större arbetsplatser, skolor eller privata sammankomster.

– Vi vet att alla människor inte klarar att inte röra sig ute om de har symtom. Tränger man då ihop många människor på liten yta, som dessutom rört sig från det ena stället till det andra, har man ökade risker. Just nu tycker vi att det är en relevant åtgärd, vi hoppas att den ska vara så kortvarig som möjligt, säger Johan Carlson.

Gränsen på 500 personer handlar om att stoppa evenemang där många besökare reser från andra delar av landet.

– Vi har försökt titta på evenemang som är lite större, där man har publik som rör sig från olika platser i landet som handbollsallsvenskan eller division ett i fotbollen. Ju fler som besöker ett evenemang, ju större risk för att det rör sig folk dit från andra delar av landet, säger Carlson.

Kryssningar berörs inte av förslaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons