Annons
Nyheter

Tolv svenska fall av nya virusvarianter

Två nya varianter av coronaviruset har nu hittats i Sverige.
Och totalt tolv fall har upptäckts av både den brittiska och den sydafrikanska virusvarianten, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Coronaviruset • Publicerad 2 januari 2021
Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt att resenärer från Storbritannien och Sydafrika testar sig vid ankomst till Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under lördagens digitala pressträff.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt att resenärer från Storbritannien och Sydafrika testar sig vid ankomst till Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, under lördagens digitala pressträff.Foto: Jonas Ekströmer/TT

De nya fallen har hittats i flera olika svenska regioner. Elva av de tolv fallen rör sig om den brittiska mer smittsamma virusvarianten, vilket innebär sex nya bekräftade fall sedan Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering.

Det tolfte fallet rör sig om en virusvariant från Sydafrika som inte tidigare hittats i Sverige.

Annons

– De har alla hittats i den utökade övervakning vi har på plats, där det också görs en snabb analys av viruset för att klargöra om det är den nya stammen eller inte. De har alla koppling till resor till Sydafrika eller Storbritannien, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en myndighetsgemensam presskonferens.

TT: Är ni säkra på att till exempel den brittiska virusvarianten bara finns hos resenärer?

– Det är inte omöjligt att den kan finns ute i samhället även i Sverige, men hittills har vi bara hittat den hos resenärer, säger Tegnell.

Antikroppar skyddar

Flera av fallen upptäcktes inte vid testning i samband med inresan, utan flera dagar efter ankomsten. Därför betonar Folkhälsomyndigheten vikten av att testa sig både vid ankomsten och fem dagar senare.

– Vi rekommenderar fortsatt resenärer från Storbritannien eller Sydafrika att komma och testa sig så fort som möjligt, hålla sig isolerade i en vecka, och testa sig igen på dag fem. Det gäller även andra i hushållet, säger Anders Tegnell.

Personer som redan har varit sjuka i covid-19 och har utvecklat antikroppar är sannolikt också immuna mot de nya virusvarianterna, enligt statsepidemiologen.

– Ja, utifrån den information som vi har så här långt talar allt för det.

"Ny våg"

Samtidigt som fler fall av de nya virusvarianterna upptäcks återgår allt fler till sina jobb efter helgledighet, något som riskerar att ge bränsle åt smittspridningen. Huruvida festliga nyårsfiranden har påverkat smittoläget är ännu för tidigt att säga, berättar Tegnell. Men en sak är klar – det lär bli en tuff vinter, trots pågående vaccinering. Både i Sverige och i Europa.

– Smittan är nog tyvärr på väg uppåt igen. Länder vars kurvor tidigare minskat har börjat öka igen. Vi ser en tendens till en ny våg i Europa, säger han.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antal döda som rapporterats.

Fakta: Covidläget i siffror

Totalt 8727 personer har dött med bekräftad covid-19 i Sverige, till och med den 29 december. Totalt har 4 055 personer med covid-19 intensivvårdats under samma period.

Just nu är 350 personer inlagda på iva med covid-19 och totalt 166 iva-platser är lediga, enligt Socialstyrelsen som också får rapporter från några regioner om en bättre situation i vården än under mellandagarna. Ytterligare två regioner har dock aktiverat krislägesavtal.

Samma myndighet berättar också om ett minskat antal coronasmittade på äldreboende, även om det fortfarande rör sig om ett "betydande antal".

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons